„E nevoie să se revadă radical numărul instituţiilor de învăţământ superior publice”

Posted by on

foto gutu europa lobera 2013

Europa Liberă: Ne cerem scuze ca va întrerupem vacanţa abia începută. Dar săptămâna trecuta i-aţi adresat cuvinte de lauda ministrului educaţiei, in Parlament, când s-a discutat despre bacalaureat. Aţi sugerat ca e primul ministru care a dat dovada de un curaj inegalabil in lupta cu copiatul la bac. Daca ar fi sa-i daţi acum doamnei Maia Sandu şi echipei de la minister un sfat-doua despre cum sa organizeze mai bine admiterea în universităţi şi, în general, ce paşi să întreprindă pentru a interveni şi în această ramură de învăţământ, ce aţi indemna-o sa întreprindă în primul rând?

Ana Guţu: „Desigur,  faptul că mai mulţi candidaţi pentru BAC au ratat cel puţin un examen i-a pus în gardă, în primul rând, pe rectorii universităţilor publice, fiindcă, începând cu acest an trec la autonomia financiară şi, din punctul meu de vedere, situaţia de criză – fiindcă suntem într-o criză în domeniul învăţământului, se datorează pe de o parte gropii demografice în care a căzut Republica Moldova şi a fost diminuat drastic numărul tinerilor care învaţă în şcolile şi liceele din republică. Pe de altă parte, asistăm la creşterea numărului de universităţi sau de instituţii de învăţământ superior şi insuficienţa acută a mijloacelor băneşti, adică circa 75% din tinerii care învaţă în instituţiile publice îşi plătesc studiile, prin urmare, doar 20-25% sunt cei care beneficiază de bursă de stat.

Ascultă sau citește integral  AICI  interviul Anei Guțu, deputat, profesor universitar, la Radio Europa Liberă din 15 iulie 2013.