Daily Archives

One Article

MINISTERUL EDUCAȚIEI ”DA” – RECTORII ”BA”

Posted by on

2013-09-19 10.13.36

Astăzi 19 septembrie în cadrul Comisiei parlamentare Cultură, educație, cercetare, mass-media, tineret și sport au fost organizate audieri pe marginea proiectului de lege pentru amendarea Legii învățământului în sensul creării unei Agenții de Asigurare a calității, care va acredita și va evalua programele de studii la cele 3 cicluri universitare, dar și cele din învățământul vocațional. Poziția Ministerului Educației este decisă – până va fi adoptat noul Cod al educației, e nevoie ca această Agenție să fie creată și să fie relansat procesul de evaluare a calității în sistemul de învățământ superior și cercetare.

Apar foarte multe semne de întrebare pe marginea atitudinii luate de reprezentanții Consiliului Rectorilor și Academiei de Științe, care nu doresc crearea rapidă a acestei Agenții și solicită relansarea procesului de acreditare și evaluare în baza Consiliului Național de Acreditare academică (CNA), care până în prezent a efectuat doar acreditarea științifică, dublând acreditarea didactico-științifică realizată de minsietr. Mai mult, reprezentanții AȘM și rectorii instituțiilor publice doresc  transformarea CNA în viitoarea agenție de Asigurare a Calității.

Am dezaprobat această poziție categrică, exprimată în termeni puțin elogioși vis-a-vis de Ministerul Educației, care a fost învinuit de toate necazurile din învățământul superior.

Aș avea șie eu câteva întrebări către reprezentanții zeloși ai sectorului academic, care sunt, chipurile, promotori ai valorilor europene în învățământ: există în experiența europeană cazuri când mandatul unui rector al instituției publice să fie de vârsta indenpendenței statului? Există academii de științe care mai inaugurează universități pe banii statului și pun în fruntea lor oameni ”merituoși”, care întâmplător se dovedesc a fi soțiile președinților de academii? Există undeva în Europa, spre care tindem, instituții zise publice (de stat, pre limbajul local), în care 80% din studenți achită taxe de studii? Se crează impresia, că micii feudali din învățământul superior din RM nu prea doresc să modernizeze nici mentalitățile, dar nici să se debaraseze de viciile care macină fiefurile lor, gen: comerț/plagiat cu teze de licență, masterat și doctorat, folosirea proprietății statului în interese personale ș.a.

Vezi AICI proiectul de lege cu privire la amendarea Legii învățământului

Vezi AICI amendamentle deputatului Ana Guțu