SESIUNEA APCE DE TOAMNĂ 30.09. – 04.10.2013 A ÎNCEPUT, CoE, STRASBOURG, FRANȚA

Posted by on

20130930_124805

La 30 septembrie a demarat sesiunea de toamnă APCE. În cadrul agendei vor fi dezbătute chestiuni legate de activităţile OCDE, Dreptul copiilor la integritatea fizică, Evoluţia procedurii de monitorizare APCE, Securitatea naţională şi  accesul la informaţie, Respectarea obligaţiunilor şi angajamentelor de către  Republica Moldova, Securitatea alimentară – provocare permanentă ce vizează toată lumea, Lupta împotriva discriminării seniorilor pe piaţa muncii, Fortificarea instituţiei mediatorului în Europa. În cadrul sesiunii plenare vor vorbi în calitate de invitaţi preşedintele Armeniei, Serge Sarkissian, preşedintele Dumei ruse Serghei Naryshkine, preşedintele Serbiei Tomislav Nicolici.

În discursul său inaugural preşedintele APCE Jean-Claude Mignon  a făcut referinţă la vizita sa recentă în RM, a salutat angajamentul ferm al actualei guvernări pe calea reformelor şi democratizării instituţiilor statului. Jean-Claude Mignon a adresat cuvinte de mulţumire delegaţiei RM pentru disponibilitatea şi buna organizare a celei de a treia vizite a sa în RM, a transmis sincera gratitudine preşedintelui RM Nicolae Timofti, prim-ministrului Iurie Leancă, vice-premierului Eugen Carpov,  asigurând  de plenara susţinere a RM din partea APCE  în parcursul său european.

Raportul cu privire la ăndeplinirea obligațiunilor și angajamentelor de către RM va fi examinat în ședința de miercuri, 2 octombrie, între ora 18.30 și 20.00 ora Franței. Membrii delegației RM la APCE au elaborat un set de amendamente, inclusiv amendamentul referitor la trecerea RM la etapa post-monitorizare. Decizia finală va fi luată de plenul APCE.

Discursul Anei Guțu în Dezbateri libere în numele grupului politic ALDE despre Parteneriatul Estic și comportamentul agresuiv al Rusiei