SUPLIMENT LA SESIZAREA CĂTRE CC REFERITOR LA INTERPRETAREA ART.13 DIN CONSTITUȚIE

Posted by on

 

La  15 octombrie deputatul liberal-reformator Ana Guțu a depus un addendum la sesizarea către Curtea Constituțională, înaintată la 26 martie 2013 pe marginea interpretării articolului 13 din Constituția RM referitor la limba română.

Ana Guțu solicită Înaltei Curți constituționalizarea Declarației de Independență a RM, cerându-i ”să confere  Declarației de Independență a Republicii Moldova, adoptate la 27 august 1991 statutul de normă constituțională, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, și nu ”limba moldovenească în baza grafiei latine” precum este formulat în articolul 13 din Constituția RM.”

”Argument: Declarația de Independență a RM precede în timp adoptarea Constituției RM și în calitate de act politic fondator primează asupra Constituției RM adoptate în 1994.

Din precedentul jurisprudenței constituționale internaționale. Consiliul Constituțional al Franței, începând cu anul 1973, a constituționalizat mai multe principii din Declarația Universală a Drepturilor Omului și Cetățeanului adoptată în 1789 (libertatea individului, libertatea economică, dreptul la viața privată ș.a.). Prin urmare, acest precedent servește drept sursă de drept constituțional pentru a fi preluată și implementată. ”

Deputatul Ana Guțu menționase ideea constituționalizării Declarației de Independență:

În Discursul său de iua Limbii Române, 31 august 2013, Grădina Ștefan cel Mare, Chișinău

La Emisiunea ”Ochiul public” moderată de Vera Nastasiu  la Noroc TV din 9 septembrie 2013

La Emisiunea ”Rostul zilei” moderată de  Maria Bulat-Saharneanu la Radio Vocea Basarbiei

Citește AICI suplimentul la sesizarea din 26 martie 2013