MULȚUMIM, ROMÂNIA, MULȚUMIM UE!

Posted by on

foto EU flag  Photo0286

Azi, 15 noiembrie, în ședința plenară a parlamentului RM, când urlau megafoanele cât țineau bojocii plămânilor comuniști, isterizați și sufocați de atâta ură și neputință, toate portalurile de știri internaționale titrau ”UE a acceptat regimul liberalizat de vize pentru Moldova”. Deci, am reușit. Cea mai așteptată libertate europeană – libertatea de a te mișca în spațiul european – va deveni o realitate pentru cetățenii Republicii Moldova în timpul cel mai apropiat. Am reușit. Probabil, puțini vor aprecia prestația parlamentarilor moldoveni, care au votat uneori în condiții vitrege – cu popi și toboșari în jurul parlamentului, cu vuvuzele și urlete pe la tribune, toate legile incluse în planul de acțiuni RM-UE pentru liberalizarea regimului de vize. Fie și așa. Important este că am reușit. Parafarea și semnarea Acordului de Asociere se vor produce neîntârziat la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius și pe parcursul anului 2014, până la expirarea mandatului Comisiei Europene și Parlamentului European.

Jose Manuel Barroso a menționat  că întâlnirea Ponta-Leancă-Barroso este o întrevedere în premieră absolută,  deoarece s-au întrunit premierul unui stat membru UE – România, președintele CE și premierul unui stat din Europa de Est, aspirant la apropierea politică și integrarea economică în UE. Barroso a mulțumit în mod particular României, pentru susținerea pe care a acordat-o constant Republicii Moldova și altor state din Parteneriatul Estic.

Această victorie extraordinară a coaliției pro-europene a fost posibilă grație ieșirii din criza politică la 30 mai 2013, când șapte deputați din parlamentul RM au pus mai presus decât interesul îngust partiinic  – interesul național:  integrarea RM în UE. Deputații liberal-reformatori, blamați la comandă, de scribi de doi bani, plătiți generos de lideri frustrați, rătăciți iremediabil în aroganțe și ifose prepotemte, au dat dovadă de maturitate politică și spirit de sacrificiu. Liberalii reformatori, în frunte cu Ion Hadârcă, au readus speranța și au făcut posibilă evitarea celui mai  sumbru scenariu pentru RM: revenirea comuniștilor în forță la putere, cu Tkaciuk pe post de președinte, Petrenko pe post de ministru de externe, Șupak pe post de ministru al educației, Muntean – ministru de interne, Petkov – director la Radioteleviziune, iar Voronin  – pe post(ament) cu monument în PMAN. Păcat și de foștii noștri colegi din PL, au rămas  în derivă și  fac fundal rușinos cu opoziția comunistă….

Ruptura s-a produs, ne-am rupt de trecutul nostru totalitar, ne-am rupt de spațiul imperialismului rusesc, revenim la sursa noastră firească – spațiul valoric european.

Mulțumim, România, mulțumim Uniunea Europeană!