DIASPORA MOLDOVENEASCĂ ÎN SUSȚINEREA PARCURSULUI EUROPEAN AL REPUBLICII MOLDOVA

Posted by on

Paris5 ??????????????????????????? Bologna1 ???????????????????????????????

PARIS                             ATENA                          BOLOGNA                    GENEVA

?????????? Lisabona2  Montreal2 Padova3

FLORENȚA                       LISABONA                    MONTREAL                          PADOVA

Roma1 Qatar ?????????? Vilnius4

ROMA                                    QATAR                     STRASBOURG                VILNIUS

COMUNICAT DE PRESĂ

 Duminică, 24 noiembrie 2013, diaspora Republicii Moldova din aproximativ 20 de orașe din întreaga lume s-a mobilizat pentru a susține parcursul de integrare europeană al țării noastre, în ajunul Summit-ului Parteneriatului Estic ce se va desfășura la Vilnius la sfîrșitul săptămînii curente (28 – 29 noiembrie 2013). Mai multe sute de basarabeni și au participat la acțiunile publice (mitinguri, flash-mob-uri, ședințe ale asociațiilor, adunări) organizate la Paris, Strasbourg, Nice, Roma, Padova, Florența, Bologna, Torino, Montreal, Vilnius, Lisabona, Porto, Geneva, Atena, Londra, Stockholm, Bruxelles, New York, etc. În cadrul acestor acțiuni, membrii diasporei și cetățenii țărilor de reședința și-au exprimat sprijinul în favoarea parcursului pro-european al țării noastre. A fost adoptată o Declarație (vedeți mai jos textul adoptat la Paris, același text a fost adaptat și în alte țări), care a fost expediată către autoritățile statelor de reședința, și către organizațiile internaționale.

Mobilizarea diasporei în favoarea integrării europene este un semnal puternic pe care moldovenii de peste hotare îl expediază autorităților Uniunii Europene, cu doar cîteva zile înainte de parafarea unei serii de Acorduri importante la Summit-ul de la Vilnius.

 

Destinul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană!

 

DECLARAȚIE

 

Paris, 24 noiembrie 2013

 Cu cîțiva ani în urmă, Republica Moldova s-a angajat în mod plenar în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Opțiunea istorică, de integrare în spațiul de civilizație occidental, este o continuare firească a transformarilor prin care a trecut întreaga regiune a Europei de Sud-Est în ultimul sfert de veac.

Astăzi Republica Moldova se află la ora primelor evaluări serioase ale parcursului sau pro-european. Concluziile formulate recent de către autoritățile europene la cel mai înalt nivel atestă fără echivoc existența unor progrese semnificative în procesul de apropiere al Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Cursul de integrare europeană trebuie să fie continuat, în pofida unor veleități revansarde, anti-democratice și anti-europene, provenite din exterior.

Peste doar cîteva zile, în perioada 28 – 29 noiembrie 2013, în capitala Lituaniei or. Vilnius, se va desfășura Summit-ul Parteneriatului Estic. În cadrul acestui eveniment, Republica Moldova urmează să parafeze și să semneze o serie de Acorduri importante, care vor transforma în mod definitiv integrarea europeană într-un proces ireversibil.

De-a lungul ultimelor decenii, sprijinul acordat Republicii Moldova de către Franța a avut un caracter constant, fapt pentru care suntem profund recunoscători. În ajunul Summit-ului de la Vilnius, noi, cetățenii și prietenii Republicii Moldova din Franța, ne adresăm autorităților statului în care locuim, cu îndemnul de a susține și în continuare aspirațiile pro-europene ale țării noastre.

 

 

Destinul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană!

 

Declarație adoptată în cadrul Mitingului, care a avut loc

Duminică 24 noiembrie 2013

Piața Drepturilor Omului, Trocadéro

Paris, Franța