ONOAREA VOTULUI SECRET
Pentru fiecare din noi există în viață momente, care te fac să rămâi cu sufletul la gură. Nu mă refer la momentele de fericire supremă, când s-au născut copiii noștri, aceste clipe din viață sunt sfinte și nu se pretează interpretărilor, dar nici cuvinte potrivite ce ar exprima noianul de sentimente nu cred că există în vreo limbă.
Voi vorbi despre anumite etape ale vieții, care țin de dezvoltarea profesională. În viața oricărui profesor universitar există elemente birocratice, legate de concursurile academice, fie că e vorba de conferirea anumitor titluri și grade academice, fie că e vorba de alegerea în funcții de responsabilitate managerială. Eu nu fac excepție în acest sens. Cele mai stresante din acest punct de vedere sunt votările secrete. Iată câteva din ele, care mi-au marcat într-un fel sau altul parcursul meu profesional.
Primul vot secret a fost unul de pomină. În 1989 cu 25 de voturi am pierdut competiția pentru postul de lector la Universitatea Agrară din Moldova. Contracandidata mea a luat 26 de voturi la senat. Am ratat concursul, nu exclud că au fost și fraude, la acea ședință a senatului am fost învinuită de naționalizm. Era anul 1989. A fost un eșec profesional pentru mine. După acest caz am mai trecut prin votări secrete, pe care le-am depășit cu brio, atât la Universitatea Agrară, cât și la ASEM.
Un alt vot secret a avut loc în 2005, când am postulat pentru titlul de profesor universitar ad interim, din 39 de buletine extrase din urna de vot am obținut 39 de voturi ”Pro”.
Să-mi fi spus cineva că peste 8 ani voi candida la o funcție de conducere într-un partid politic nou format, cred că aș fi crezut că ține de domeniul ficțiunii. Iată ca s-a întâmplat și aceasta. La 15 decembrie în cadrul Congresului de constituire a Partidului Liberal Reformator, ședința căruia am avut onoarea s-o moderez, prin vot secret, cu 1113 voturi ”pro” din 1239 am fost aleasă în funcția de co-președintă a partidului.
Peste o zi mi-a telefonat președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Domnul Arcadie Suceveanu, care m-a anunțat, că am fost admisă ca membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova cu 9 din 9 voturi ”Pro”, scrutinul și acesta fiind secret.
Omul își construiește viața așa cum îi permite larghețea orizontului său valoric (sau poate îngustimea). Nu cred în absolutisme și idoli, cred în libertatea spiritului creator, în zborul nefrânt al demersului intelectual, care nu poate să se oprească la comanda unui chip de lut. În același timp, recunoscând zicerea că nimeni nu-i profet în țara sa, admit că votul secret, fiind parte a unui proces democratic bazat pe libertatea alegerii, este și el purtător de onoare…