REUNIUNEA COMISIEI COMUNE PENTRU INTEGRARE EUROPEANĂ ÎNTRE PARLAMENTELE ROMÂNIEI ȘI RM, 17-18 IUNIE, BUCUREȘTI, ROMÂNIA

Posted by on

La București la 17-18 iunie s-a desfășurat cea de-a patra reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova. Tema reuniunii este cooperarea economică din perspectiva semnării de către RM a Acordului de Asociere la UE. Tema a fost definită în cadrul unei reuniuni de lucru  de către co-președinții Comisiei Comune, Ana Guțu, deputat liberal reformator, președinta Comisiei pentru politică externă și integrare europeană și Florin Constantinescu, co-președintele Comisiei Comune și Vice-președinte al Senatului României.

La 16 iunie membrii CCIE au avut o întrevedere cu Titus Corlățean, Ministrul  Afacerilor  Externe al României.Titus Corlățean a venit cu inițiativa ca Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UE sa aibă  loc la Chișinău, în această toamnă.

”România este mai mult decât un stat vecin, este țara care ne-a ajutat pe parcursul timpului să pășim pe calea integrării europene. În ultima perioadă Republica Moldova este în centrul atenției, bucurându-se de o condescendență pronunțată din partea instituțiilor europene”, a menționat Ana Guțu, Co-președinta Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova. Preşedinta Comisiei politică externă şi integrare europeană a mulțumit autorităților române pentru sprijinul constant și fără rezerve acordat Republicii Moldova pe parcursul timpul. Totodată, deputata Ana Guțu a confirmat determinarea majorității parlamentare de a ratifica Acordul de Asociere cu UE, imediat după semnarea acestuia.

Titus Corlățean a reiterat faptul că România își propune să fie prima țară care va ratifica Acordul de Asociere UE – Republica Moldova. Pentru a marca acest eveniment istoric, diplomatul român a adresat invitația Președintelui Parlamentului Republicii Moldova și Ministrului Afacerilor de Externe și Integrării Europene de a participa la ședința din Parlamentul României în care va fi ratificat documentul. Titus Corlățean a precizat că, după semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova va intra într-o nouă etapă de dezvoltare, urmând să se deschidă noi posibilități pentru țara noastră. Totodată, diplomatul a exprimat disponibilitatea conducerii Ministerului de Externe al României și a Parlamentului de a participa la ședința Parlamentului Republicii Moldova în care va fi ratificat Acordul de Asociere.

În cadrul întrevederii oficialii au mai discutat despre proiectele finanțate de România, situația din Găgăuzia, contextul regional. La întrevedere au participat deputații Ana Guțu (PLR), Tudor Deliu (PLDM), Maria Ciobanu (PLDM), George Mocanu (PLDM), Oleg Ţulea (PD), Mihail Solcan (PD).

corl.1 corl.2

România își propune să convingă cât mai multe state europene pentru ca Republica Moldova să devină cât mai curând stat membru UE. Declarația a fost făcută de senatorul Petru Filip, Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României în cadrul unei întrevederi cu delegația Parlamentului Republicii Moldova, condusă de Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ana Guțu.

Co-președinta Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, Ana Guțu a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău depun eforturi pentru a asigura ireversibilitate cursului de integrare europeană, inclusiv prin continuarea reformelor în domeniul justiției și lupta cu corupția. Totodată, Ana Guțu a menționat că ratificarea Acordului de Asociere în Parlamentul Republicii Moldova va fi un eveniment istoric, exprimându-și convingerea că țara noastră va deveni membru UE cât mai curând, poate chiar în 2019, an în care România va deține președinția Consiliului UE.

Senatorul Petru Filip a dat asigurări că România va fi și în continuare avocatul sincer și fără rezerve al Republicii Moldova. ”Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova este probabil chestiunea strategică cea mai importantă pentru politica externă a României. România își propune să găsească și alți avocați pledanți pentru ca Republica Moldova să devină cât mai curând stat UE”, a menționat Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României. Totodată, senatorul român a reiterat ferma determinare a Senatului României de a ratifica rapid Acordul de Asociere UE – Republica Moldova.

Oficialii au mai discutat despre stadiul de implementare în Republica Moldova a proiectelor de infrastructură finanțate de România.

Tot astăzi, delegația Parlamentului Republicii Moldova a participat la ședința solemnă organizată cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea Senatului României.

senat comisia casa regala

Parlamentul României se va reuni la începutul lunii iulie într-o sesiune parlamentară extraordinară pentru a ratifica Acordul de Asociere UE-Republica Moldova. Decizia a fost anunțată de Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu în cadrul unei întrevederi cu membrii Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României și Parlamentul RM.

Președintele Senatului a menționat că României își propune să fie primul stat care va ratifica Acordul de Asociere, în acest fel transmițând un mesaj puternic partenerilor europeni pentru a urma gestul în parlamentele naționale ale statelor membre UE.

”Vrem să contribuim ca parcursul european al Republicii Moldova să fie cât mai lin, iar drumul spre UE să fie cât mai scurt. România își propune să obțină un sprijin cât mai larg pentru Republica Moldova din partea țărilor UE”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu în cadrul întrevederii.

Co-președinta Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, Ana Guțu a mulțumit pentru sprijinul substanțial și expertiza oferită autorităților din Republica Moldova de către România, în special după 2009. Ana Guțu l-a invitat pe Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu să asiste la ședința Parlamentului Republicii Moldova în care va fi ratificat Acordul de Asociere cu UE.

”Cetățenii noștri sunt în așteptarea semnării și a intrării în vigoare a Acordului de Asociere. Ceea ce ne dorim este să asigurăm ireversibilitatea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova și să păstrăm în continuare vectorul politicii externe”, a subliniat Ana Guțu.

Delegația Parlamentului Republicii Moldova a avut astăzi o întrevedere și cu Vicepreședintele Camerei Deputaților, Viorel Hrebenciuc. Oficialul a reconfirmat angajamentul Camerei Deputaților de a vota în regim prioritar pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE.

DSC_0358 DSC_0381

București, 18 iunie 2014 – Cele mai importante companii din Republica Moldova își prezintă produsele în cadrul expoziției ”Fabricat în Basarabia”, organizată la București, la Palatul Parlamentului, în perioada 18-21 iunie. Expoziția este  organizată în cadrul celei de-a patra reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova.

În mesajul de inaugurare a expoziției, Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ana Guțu, Co-președinta Comisiei Comune, a menționat că produsele companiilor din Republica Moldova merită să fie promovate pe piața românească și europeană, deoarece agenții economici dau dovadă de creativitate, perspicacitate și talent antreprenorial în producerea acestora. Ana Guțu a menționat că semnarea Acordului de Asociere va oferi noi perspective producătorilor din Republica Moldova. Mediul de afaceri a fost îndemnat să se orienteze spre standardele de calitate europene și spre tehnici moderne de marketing pentru a fi prezenți masiv pe piața europeană.

Prezenți la eveniment, Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu și Co-președintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană, Florin Constantinescu au subliniat importanța organizării unor astfel de evenimente, menite să contribuie la cunoașterea produselor moldovenești de calitate și la promovarea acestora pe piața europeană.

Deputații și senatorii din Republica Moldova și România au fost primii vizitatori ai expoziției, degustând și cumpărând produse din Republica Moldova, purtând  discuții cu oamenii de afaceri.

Expoziția, organizată în premieră, are drept scop prezentarea produselor din Republica Moldova pe piața românească și europeană. La eveniment au participat circa 25 de producători de mărfuri și servicii din Republica Moldova, inclusiv companii din industria alimentară, de confecţii textile şi îmbrăcăminte, din industria de parfumerie şi cosmetică, precum și din industria artizanală.

expoz.1 discurs fabricat ciocol.ialov.

 

La finele celei de-a patra reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova co-președinții Ana Guțu și Florin Constantinescu au semnat Declarația finală a reuniunii.

Vezi AICI textul Declarației celei de-a patra reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova