Discurs la cea de-a 7-ea sesiune AP GUAM, Chișinău, 10 noiembrie 2014

Posted by on

20141110_144805 20141110_144701

La 10-11 noiembrie la Chișinău se desfășoară lucrările celei de-a 7-ea sesiune a Adunării parlamentare a țărilor membre GUAM. În cadrul aceste sesiuni Ana Guțu, președinta Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană di Parlamentul RM  a ținut un discurs, în care a vorbit despre noile provocări geopolitice din regiune și necesitatea consolidării eforturilor țărilor membre GUAM pentru a face față acestor provocări.

Vezi AICI Agenda sesiunii

Vezi AICI Lista participanților

***

Doamnelor și domnilor,

Onorată asistență,

 

În calitatea mea de președintă a Comisiei pentru Politică Externă și Integrare Europeană salut toți participanții la cea de a 7-a sesiune a Adunării Parlamentare a țărilor GUAM și vă doresc succes în realizarea acestei activități.

Această sesiune are loc într-un context regional complicat, și desigur, mă refer, în primul rând, la războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, stat membru GUAM, stat membru al Parteneriatului Estic, care, de rând cu alte două state membre GUAM, RM și Georgia, au semnat Acordul de Asociere cu UE. Pentru toate aceste trei state – Ucraina, Republica Moldova și Georgia, statutul de stat asociat la UE reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea socio-economică și politică pe calea democratizării profunde a celor trei țări post-totalitare.

Din păcate pentru Ucraina, prețul pentru asocierea la UE a fost mult prea mare, iar viețile miilor de victime cu siguranță vor fi înscris în analele istorie Ucrainei cu litere de aur.

Încălcarea de către Rusia lui Vladimir Putin a normelor de drept internațional prin declanșarea unui război hibrid, unui adevărat război inter-civilizațional prin anexarea Crimeii și operațiunile terorist-separatiste  din Estul Ucrainei,  pune în dificultate securitatea din regiune. UE trebuie să fie consecventă și să înăsprească în continuare sancțiunile împotriva Rusiei, chiar dacă această exercită presiuni asupra UE prim șantajul cu gazele naturale, a căror furnizor prin excelență este.

Republica Moldova nu are frontieră comună cu Rusia, dar are pe teritoriul său o zonă secesionistă, numită Transnistria, unde Rusia își exercită influența prin finanțarea masivă a acestei zone, prin alimentarea spiritelor separatiste. Aceleași provocări sunt testate și în alte părți ale teritoriului RM – de exemplu, în autonomia Găgăuz Yeri, unde au fost reținute persoane implicate în acțiuni subversive, menite să destabilizeze securitatea RM în preajma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Acum, instituțiile din RM, mai mult ca niciodată trebuie să dea dovadă de vigilență și profesionalism, pentru a demonstra, că RM și-a spus cuvântul în ceea ce privește opțiune vectorului extern – RM dorește să se integreze în marea familie europeană, prin modernizarea profundă și continuă a societății sale, prin fortificarea statului de drept, a democrației și drepturilor omului la toate nivelele societății sale.

Republica Moldova a evitat un eventual Maidan ucrainean  anul trecut, când a fost soluționată criza politică din luna aprilie și a fost instalat un nou guvern pro-european, grație cărui fapt a fost posibilă parafarea Acordului de Asociere la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, apoi semnarea și ratificarea acestuia în luna iunie. Evenimentul este comparabil cu declararea independenței RM la 27 august 1991. După semnarea și ratificarea AA la UE vine o etapă și mai importantă – implementarea acestui Acord. De aceea, rezultatele alegerilor din 30 noiembrie sunt definitorii. Nu va fi suficient să se recreeze o nouă coaliție pro-europeană, e nevoie ca viitoarea coaliție pro-europeană  să asigure un ritm mult mai accelerat al reformelor, în conformitate cu planul de acțiuni de implementare a AA cu UE. De cer spun un ritm mai accelerat, deoarece în cei 5 ani parcurși prea mult timp a fost irosit în conflicte viscerale pe interiorul coaliției de guvernare, acestea știrbindu-i din autoritate și diminuând popularitatea a însuși parcursului european al RM.

Cele trei mari probleme – reforma justiției, combaterea corupției,  scoaterea instituțiilor democratice ale statului de sub influența politică – rămân a fi prioritate pentru actualul și viitorul guvern pro-european. Au fost realizate multe ajustări legislative în cei 5 ani de guvernare pro-europeană, RM a obținut regimul liberalizat de vize, este unicul stat din Parteneriatul Estic care a reușit această realizare. Le dorim și celorlalți colegi din statele membre GUAM să avanseze în acest sens. Libera circulație a persoanelor este o valoare europeană, dar și universală, în condițiile mondializării și liberei circulații a cunoașterii, circulația persoanelor fără a fi stingherite de frontiere, constituie libertatea supremă, mai ales pentru noi, cei care am cunoscut ocupația sovietică, o adevărată închisoare a popoarelor.

RM a înregistrat rezultate bune și în ceea ce privește integrarea economică în UE prin intrarea în vigoare a Acordului de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Republica Moldova a aprobat o strategie de reforme regulatorii pentru perioada 2013-2020, menite să îmbunătățească climatul economic, oportunitățile de afaceri și investiții din țară. Drept consecință, anul trecut, Republica Moldova a urcat pe locul 78 din 189, în clasamentul țărilor în care afacerile se pot face cel mai ușor, întocmit de către Banca Mondială.

În ceea ce privește comerțul exterior total al Republicii Moldova, constatăm o tendință stabilă orientată spre țările membre ale Uniunii Europene. Principalele servicii importate din CSI rămân a fi serviciile energetice. Cu toate acestea, lucrările de construcție a gazoductului Iași – Ungheni, care au drept scop corelarea acestor două sisteme de transportare a gazelor naturale, au fost încheiate în această vară.

Se spune că ” fără presiune nu există diamante”. De aproape un an, Republica Moldova face față embargoului rusesc impus vinurilor și băuturilor spirtoase. În această vară, embargoul a fost extins și asupra fructelor moldovenești, soarta viitoarelor recolte de sezon devenind incertă. Dependența economică a Republicii Moldova de exporturi agricole către Rusia ne face vulnerabili în fața unei astfel de presiuni. În lumina dificultăților confruntate în exportul de vin pe piețele tradiționale, la 1 ianuarie 2014, UE a liberalizat complet comerțul cu vin prin Preferințele Comerciale Autonome (ATP).

Acordul privind crearea Zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător dintre  UE și Republica Moldova semnat recent, va oferi acces la bunurile și serviciile europene, va reduce tarifele și cotele, va elimina barierele din calea comerțului și va asigura un mediu de afaceri legal și stabil. Este important de menționat că, în 2013 au fost armonizate circa 3300 de standarde în domeniul liberei circulații a mărfurilor și a reglementărilor tehnice, iar 269 de standarde conflictuale au fost retrase. Deși dureros, procesul de aliniere la standardele europene de calitate consolidează capacitatea Republicii Moldova de a deveni un exportator agricol competitiv.

Experiența ne demonstrează că prin proiectele realizate am obținut creșterea cooperării la nivel bilateral și multilateral. Anul 2014 este un an al schimbărilor. Este momentul oportun pentru soluționarea conflictelor. Este momentul oportun pentru consolidarea viziunii noastre europene. Alegerile parlamentare ce vor avea loc în noiembrie, vor reitera scopul nostru primordial – de a deveni un stat membru al Uniunii Europene.

Trebuie să dăm uitării trecutul sovietic, pentru a transforma mentalitatea antreprenorială, prin creșterea calității produselor, prin acceptarea regulilor de corectitudine în afaceri, aceasta înseamnă, plata impozitelor la bugetul de stat, cu respectarea legislației. Același apel este valabil și pentru politicieni, care trebuie să dea dovadă de maturitate și responsabilitate pentru propriile decizii.

 

Vă mulțumesc pentru atenție!