Daily Archives

One Article

QUO VADIS, HOMO SAPIENS, ÎN ERA INTELIGENȚEI ARTIFICIALE ?

Posted by on
QUO VADIS,  HOMO SAPIENS, ÎN ERA  INTELIGENȚEI ARTIFICIALE ?

Trăim o perioadă tulburată de pandemie, de statistici îngrijorătoare referitoare la criza economică mondială, o perioadă dominată, pe de o parte, de anxietăți, depresii,  pe de alta – de animozități electorale, de contestări ale libertăților democratice.

Rețelele de socalizare abundă în tot felul de teorii ale conspirației, dar și de superficialități accesorizate ”mega-accesate”, care superficialități, evaluate/planificate metodic, dar mai ales financiar, îmbogățesc cu fiecare secundă mastodonții posesori de date personale. Cât de simplu și-au construit imperiile financiare acești proprietari de rețelele sociale! Au speculat doar cu o singură dorință a individului/omului – cea de a se face remarcat de mulțime și de a fi apreciat cu orice preț (inclusiv fără merite, expunând chipul/corpul natural sau modificat mecanic, afișând (pseudo)talente, (pseuod)idei, (pseudo)valori etc.).   

În iureșul ”covidoid”, generator de profituri pentru gangsterii on-line, lumea este pe cale de a suferi transformări radicale. Cu sau fără pandemia de Covid-19, umanitatea deja intrase într-o eră nouă, asemănătoare cu revoluția industrială, care s-a datorat invenției motorului cu aburi și a electricității.

Descoperirea internetului și progresul accelerat al noilor tehnologii informaționale constituie  un nou Rubicon, iar omenirea este în punctul nevralgic al traversării acestui fluviu-frontieră între epoci.

Până în prezent, de o manieră generalizată, noile tehnologii erau privite ca un instrument complementar  în toate activitatățile omului – fie că e vorba de finanțe, comerț, marketing, transport, medicină sau pedagogie școlară/universitară.

Încetul cu încetul, izvorâtă din formule matematice, coduri, rețele neuronale de cip-uri, în viața noastră, a oamenilor, își face loc fenomenul/invenție-star al secolului XXI – Inteligența Artificială (Artificial Intelligence – AI). Visul umanității a fost și continuă să fie cunoașterea cât mai profundă și  mai completă a lumii, a lucrurilor. Inteligența Artificială ridică ștacheta cunoașterii la înălțimi inaccesibile capacităților omului.

Filozofii au demonstrat caracterul infinit al cognoscibilității, și totodată, caracterul finit al posibilităților omului de a cunoaște totul în profunzime și în extensiune. Inteligența Artificială, rezultând din procesarea/analiza a milioane de date (pe diferite domenii, în funcție de interesul științific), este capabilă să furnizeze răspunsuri exacte, soluții concrete, punctuale pentru o sumedenie de probleme și întrebări, la care omul, oricât de vastă ar fi experiența sa profesională, oricât de cotate ar fi diplomele sale de studii,  nu ar putea răspunde.

Ar trebuie să ne bucure sau să ne sperie Era Inteligenței Artificiale?  

Ținând cont de faptul că Inteligența Artificială a) va putea contribui la tratarea/prevenirea bolilor incurabile precum cancerul, bolile autoimune, bolile genetice, b) va propune soluții pentru operații chirurgicale complicate, tratamente, elaborarea vaccinurilor, c) va contribui la robotizarea sferei serviciilor, producției, reducând drastic accidentele rutiere și cele la locul de muncă, d) va inventa soluții pentru stoparea încălzirii globale (altele decât cele pe care le vede omul de știință astăzi), e) va inventa/produce roboți, f) va programa softuri și va dezvolta aplicații pentru toate situațiile vieții noastre sociale, economice etc.etc.etc. – da, Inteligența Artificială este o reușită incontestabilă a geniului uman.

În același timp, în acest proces accelerat de dotare a mașinilor cu potențial cognoscibil profund și complex (să nu uităm episodul când serverele Google au început să comunice cu serverele Facebook fără ingerința umană….), există posibilitatea ca mașinile supradotate să genereze probleme, asupra cărora trebuie să reflectăm de astăzi (se prea poate să fi întrziat deja).

Cea mai importantă din problemele generate de Inteligența Artificială va fi  dispariția drastică a unor profesii, poate circa 50%, din numărul celor existente. Aparent, cifra, dar mai ales, detalierea nomenclatorului profesiilor, ar putea speria pe mulți dintre noi. Vor dispărea multe specializări din domeniul IT, care astăzi fac gloria Silicon Valley sau a replicilor acesteia de pe mapamond (de exemplu, programarea, deoarece Inteligența Artificială va fi capabilă să genereze ea însăși programe, softuri, aplicații etc).

Va dispărea meseria de șofer profesionist – deja există companii de transport care utilizează camioane inteligente, fără șofer (unele companii de transport din SUA deja planifică să-și diminueze cheltuielile până la 50 % prin suprimarea posturilor de șoferi de tiruri, lansând camioanele inteligente fără șoferi).  Compania Amazon, una din liderii în vânzările on-line, a lansat de curând camionetele electrice sută la sută automatizate, care vor transporta și vor livra comenzile direct la ușile clienților săi. Vor dispărea mai multe profesii din sfera serviciilor,  construcțiilor,  ingineriei ușoare, ingineriei grele etc.

Cred că trebuie privită partea plină a paharului – în locul profesiilor evanescente vor apărea altele, iar cea mai importantă  dintre ele va fi profesia de gestionar inteligent al Inteligenței Artificiale. Căci omenirea va trebui să-și demonstreze capacitatea de a controla, cu orice preț și necondiționat, Inteligența Artificială. Atenție, în momentul în care Omul va pierde din neglijență, din nepăsare, din inconștiință (erare humanum est) controlul asupra Inteligenței Artificiale – scenariile de  genul războiului stelelor vor deveni extrem de reale.  

Văzută din această perspectivă, fenomenologia activităților umane, viziunea asupra educațieri și muncii sunt pe cale de a suporta  modificări serioase.

Din păcate pandemia Covid-19 a capturat toată atenția instituțiilor media, care de la începutul anului 2020 fac mai cu seamă statistici și dezbateri despre numărul infectaților, numărul celor decedați și numărul internaților în terapie intensivă, despre oportunitatea sau lipsa acesteia de închidere a restaurantelor și barurilor, despre vaccinuri, despre tratamente etc. Dar, aproape nicio instituție media nu a invocat rolul Inteligenței Artificiale, care a crescut vertiginos anume pe timpul  pandemiei Covid-19.

Întrebările pe care omenirea  trebuie să și le formuleze de pe acum, în contextul începutului erei Inteligenței Artificiale, par a fi retorice, dar, crtedeți-mă, nu sunt. Voi formula doar câteva din aceste întrebări (numărul lor e cu certitudine mult mai mare! )

  1. Cum va trebui modelată/gestionată/înțeleasă/ democrația, dar și politica, atunci când, într-un sfârșit, toți alegătorii de pe glob vor putea vota printr-un singur clic de pe telefonul lor inteligent printr-un sistem sigur, bine criptat și protejat,  evitându-se scandalurile inutile referitoare la renumărarea buletinelor de vot imprimate pe hârtie (o altă risipă a resurselor naturale și umane!)? Care este relevanța votului, aparent democratic, atunci, când Inteligența Artificială, manipulată în scopuri de dominație, va manipula la rândul său, tirajând personaje politice clonate, și, punând pe seama lor vorbe pe care nu le-au spus sau fapte pe care nu le-au comis?
  2. Ce va face statul (oricare din cele circa 200 recunoscute pe glob) cu armatele de funcționari, disponibilizați rând pe rând, într-un viitor foarte apropiat? Cum va evolua conceptul muncii pe parcursul întregii vieți, pentru a-ți asigura existența materială în tinerețe și pensia socială la bătrânețe?
  3. Cum vor funcționa economiile statelor, în care o parte majoră a profesiilor va fi exercitată de Inteligența Artificială, iar progresul demografic pe Terra se menține? Ce se va întmpla cu banii, bursele de valori și băncile, din moment ce cripotomonedele virtuale își fac loc pe piețele financiare? Va avea Inteligența Artificială o soluție în acest sens?
  4. Ce se va alege din oameni, din sensul vieților acestora, dacă potențialul lor intelectual, cu toate studiile grefate, va fi net inferior potențialului matematic organizat, profund, complex și infinit al Inteligenței Artificiale?
  5. Cum va arăta cea mai veche instituție intelectuală a omenirii, unde dascălii și elevii se întrunesc pentru a căuta Graalul vieții prin transmiterea cunoașterii – școala și universitatea? Cum vor arăta tezele de doctorat, elaborate de studenți, știind că o cercetare științifică relevantă, menită să răspundă la întrebări punctuale, va fi realizată de Inteligența Artificială  printr-un singur clic la calculator?  
  6. Cum va evolua jurisprudența, instituțiile și profesiile ei – procurori, judecători, avocați, atunci când Inteligența Artificială, dotată cu sute de mii de precedente judiciare, coduri, texte de legi, va formula verdicte obiective în orice proces judiciar?
  7. Care va fi autoritatea medicilor și cum trebuie regândită formarea acestora, atunci când Inteligența Artificială va pune diagnoze, va oferi și va crea tratamente, va opera și va însoți în procesul de convalescență oamenii suferinzi?
  8. Care va fi rolul Profesorului în era Inteligenței Artificiale, dacă elevul/studentul va putea întreba direct computerul și va obține răspunsuri exacte și complete, mult mai persuasive decât cele ale Profesorului?
  9. Ce vor ajunge oamenii de creație? Poeți, muzicieni, pictori, sculptori, atunci când Inteligența Artificială va picta, va compune, va sculpta, va cânta exact ce îi va comanda omul să execute? Vrei un tablou impresionist în stilul lui Monet, dar cu peisajistică Dunăreană? Poftim! Dorești un poem în stilul lui Baudelaire, dar cu rime și simboluri eminesciene? Inteligența Artificială își va furniza produsul!
  10. Inteligența Artificială, va conserva oare divergențele religioae, rasiale, politice, care au stat la baza conflictelor naționale/internațioanle? Sau poate Inteligența Artificială va oferi soluții mai inteligente decât cele propuse de Om pentru a instaura Pacea Universală?

Toate aceste întrebări sunt formulate din perspectivă umană, în baza experienței umanității, care este atât de înfinită și diversă. Dar, cred că ar fi bine să formulăm aceste întrebări și pentru Inteligența Artificală! Cu siguranță, răspunsurile vor fi formulate! Desigur, în funcție de bigdata care au fost stocate în memoria mașinii.

Deocamdată, noi, românii, balcanici așa cum suntem,  ne cam pierdem în detalii fără a vedea esențialul. Important este, totuși, să nu ratăm acest tren, care vine peste noi, Inteligența Artificială, și care nicidecum nu mai o simplă imagine în negru-alb din filmul proiectat de Frații Auguste și Louis Lumière la finele secolului XIX.

AI is coming!