DESPRE VICTORIA PARTIDULUI PREZIDENȚIAL LA ALEGERILE PARLAMENTARE DIN 11 IULIE 2021
DESPRE VICTORIA PARTIDULUI PREZIDENȚIAL LA ALEGERILE PARLAMENTARE DIN 11 IULIE 2021
Victoria absolută a partidului prezidențial al Maiei Sandu la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 a arătat că Republica Moldova este tributară trecutului său sovietic și total dependentă de scenarariile politice din regiunea Europei de Est.
PAS a cules plenar prin fenomenul votului util toate roadele mentalităților post-totalitare ale cetățenilor Republicii Moldova: până azi marea majoritate a acestora visează la o guvernare monopartinică, monocoloră, fără să-și dea seama că această dorință le vine din trecutul sovietic deloc îndepărtat și din lipsa culturii politice elementare: pluripartitismul și pluralismul de opinii politice este baza democrațiilor moderne.
Era previzibilă victoria PAS, asemănătoare cu cea a partidului prezidențial al lui Zelensky din Ucraina. Popularitatea Maiei Sandu i-a asigurat PAS-ului un număr suficient de mandate în parlamentul de la Chișinău pentru a guverna fără complicațiile zornăitoare ale unei coaliții (a se vedea cele trei Alianțe pentru Integrare Europeană din 2009-2014). Este pentru prima dată când în Republica Moldova, de la declararea independenței, un partid pro-european repetă performanța partidului comuniștilor al lui Vladimir Voronin din 2001.
Desigur, există motive de jubilare – un guvern anti-corupție cu un singur pupitru la comandă va fi mai eficient decât coalițiile cu mai multe componente, unele din ele oligarhice din trecutul recent al Republici Moldova.
În același timp, așteptările cetățenilor sunt extrem de mari, cu atât mai mult că au fost făcute promisiuni, pe alocuri puțin probabil de a fi realizate, precum majorarea semnificativă a salariilor și pensiilor. Criza socio-economică, lipsa investițiilor, hemoragia resursei umane, instituțiile publice supradimensionate, corupția generalizată în sistemul judiciar – toate aceste probleme, dacă nu-și vor găsi o soluționare imediată printr-o politică de șoc a reformelor dureroase, riscă să dea peste cap optimismul exagerat al alegătorilor PAS. Celor din partidul prezidențial le-a fost ușor să obțină victorie, dar le va fi greu să o mențină dacă vor manifesta o minimă ezitare în a acționa rapid și tranșant.
Din discursurile și interviurile liderilor victorioși de la PAS am desprins un termen interesant, pe care l-a folosit des și Maia Sandu: curățirea sustemului. Curățirea sistemului de scheme corupționale, demisii în lanț în instituțiile statului etc. Desigur, logica politică este la fel peste tot în lume: pleacă un partid, vine altul și își înscăunează oamenii săi în jilțurile instituționale. Doar că în Republica Moldova ”curățirea sistemului” nu poate fi realizată printr-o simplă înlocuire a persoanelor la conducerea instituțiilor. Nu este un secret pentru nimeni, că în Republica Moldova numărul persoanelor active politic este limitat, astfel încât din 1991 încoace asistăm la o adevărată ”reciclare” a membrilor de partid, care, din oportunism, migrează de la o echipă politică la alta pentru a se regăsi repetat în funcții. Astfel, în echipa deputaților PAS au ajuns foști membri ai PLDM, PL, chiar PD, iar peste noapte majoritatea primarilor, în speranța că vor avea fonduri din bugetul public pentru proiecte comunitare, au aderat la PAS. Este ușor de presupus că vom urmări o reciclare de cadre și în funcții de responsabilitate guvernamentală, agenții etc.
Adevăratul succes al unei eventuale ”curățiri” a sistemului rezidă în simplificarea instituțională, simplificarea birocratică, majorarea în rezultatul aceste simplificări a salariilor funcționarilor pentru a-i motiva să muncească onest, fără a ceda în fața mitei.
Suntem în așteptarea constituirii parlamentului, învestirii noului guvern, care, sperăm să nu decepționeze alegătorii.
Zilele acestea Maia Sandu a prezentat în fața corpului diplomatic al Republicii Moldova prioritățile președinției în domeniul său de competență constituțională – politica externă. Pentru mine a fost o decepție acest text sumar, care mi-a amintit de tristele vremuri ale limbajului de lemn folosit de comuniștii lui Lenin. (https://presedintie.md/rom/presa/presedintele-maia-sandu-a-prezentat-prioritatile-politicii-sale-externe-o-politica-externa-activa-pentru-o-moldova-puternica-si-bine-guvernata). Mi se creează impresia că Maia Sandu a preluat cu brio politica predecesorilor săi Snegur, Lucinschi, Voronin – de a cocheta în egală măsură cu Vestul cât și cu Estul. DCFTA este pus în valoare alături cu ”alte piețe”, făcându-se indirect aluzie la piețele de desfacere ale CSI. România este așezată alături de Ucraina – țări vecine (sic!), nimic mai mult decât atât. Dorind să menajeze electoratul filosovietic, Maia Sandu a evitat să privilegieze România ca partener strategic al Republicii Moldova. România – cea care ne repară instituțiile educaționale și culturale, care ne-a ajutat necondiționat pe timp de pandemie, care ne salvează vieți umane prin intervenția echipelor SMURD, care mereu a făcut și ne face lobby în UE (recent un grup de europarlamentari români solicită UE să ofere o perspectivă clară de aderare a Republici Moldova la UE) – România noastră a încăput într-un singur cuvânt sec: țară vecină.
O astfel de abordare nici pe departe nu răspunde așteptărilor mele, deoarece nu pune în valoare adevăratele necesități stringente în domeniul politicii externe:
1. Revigorarea parteneriatului strategic cu România prin actualizarea Acordului din 2010 însoțit de acordul de Grant de 100 mln de Euro și perfecționarea prin amendare a Tratatului de cooperare militară între Republica Moldova și România.
2. Accelerarea implementării angajamentelor asumate de Republica Moldova în Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
3. Cooperarea etanșă cu NATO pentru a depăși problemele de securitate națională și amenințările războiului hibrid purtat de Rusia în regiune.
4. Concentrarea tuturor eforturilor diplomatice ale Republicii Moldova pentru o politică externă activă pe axa București – Bruxelles – Washington.
5. Ieșirea din CSI.
6. Schimbarea formatului 5+2 in unul extins prin înlocuirea forțelor “pacificatoare” rusești cu misiunea internațională civilă ONU și implicarea României la masa de negocieri internaționale.
Maia Sandu și PAS au misiunea de a reforma justiția și de a combate corupția la nivel înalt. Dacă marii corupți Dodon, Voronin, Șor, Platon, Filat, Plahotniuc acoliții lor nu vor încăpea pe mâna justiției în cel mai scurt timp – risipirea entuziasmului victorios din 11 iulie se va produce cu viteza luminii.