VIZITA ÎN CROAȚIA, 6 noiembrie 2012

Posted by on

  

La  6 noiembrie, 2012 a avut loc  vizita oficială a unei delegații a parlamentului RM în Croația, țară care se află în ajunul aderării sale la UE. Membrii delegației sunt și membrii Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană. În cadrul vizitei deputații vor avea întrevederi cu oficialități ale parlamentulkui și guvernului croat. Vizita delegației parlamentului RM în Croația a fost organizată cu sprijinul PNUD Moldova și are drept scop familiarizarea parlamentarilor din RM cu experiența de aderare a Croației la UE. Din delegație au făcut  parte Ana Guțu, Igor Corman, Valeriu Ghilețchi și Iurie Chiorescu.

Membrii delegației s-au întâlnit cu Domnul Nenad STAZIĆ, vice-președintele parlamentului croat, Domnul Neven MIMICA, vice-prim-ministrul Criație ,cu Domnul Daniel MONDEKAR, președintele Comisiei parlamentare pentru integrare europeană și membrii acestei comisii, cu membrii Comisiei parlamentare pentru politică externă, cu Domnul Peđa GRBIN, președintele Comisiei parlamentare pentru Constituție, regulament și afaceri politice, cu  Domnul  Peđa GRBIN, directorul generale pentru afacerui europene al guvernului croat. Toți oficialii croați au asigurat membrii delegației că odată cu integrarea Croației în UE, care se așteaptă către luna iunie 2013, Croația va susține plenar parcursul european al RM și este gata să contribuie concret, prin consiliere și împărtășire a experienței celor 12 ani de efort conjugat al Croației în drum spre UE. Atât oficialii croați, cât și membrii delegației au recunoscut insuficența schimburilor economice între Croația și RM,fapt care poate fi remediat în vitorul apropiat prin organizarea vizitelor reciproce ale  factorilor decizionali din domeniul economic din ambele state. Colegii croați au accentuat importanța structurării judicoase a instituțiilor care urmează să implementeze Acordul de Asociere al RM cu UE, dar și necesitatea selectării resurselor umane din aceste pe criterii și principii de competență profesională înaltă, completate cu abilități de comunicare în limbile de circulație europeană.  Un accent important a fost pus pe necesitatea amendării constituției RM, așa cum a făcut CRoația în 2010, când a introdus în textul constituțieri trei paragrafe importante care țin de sistemul judiciar al Croației, de integrarea europeană a Croației (capitol ce va intra în vigoare din 2013) și un capitol ce vizează consensul politic referitor la integrarea Croației în UE.

Colegii croați au accentuat de asemenea necesitatea realizării unei comunicări eficiente cu cetățenii RM în vederea explucării avantajelor și beneficiilor pe care le va aduce cu sine integrarea RM în UE. Strategia de cimunicare la acest subiect, inclusiv cu sprijinul mass-media, este crucială pentru a câștiga bătălia în favoarea integrării europene, mai ales în condițiile RM, unde este vehiculată și așa zisa alternativă de integrare în spațiul euroasiatic.