QUO VADIS, REPUBLICA MOLDOVA? ÎN UE SAU LA VÂNĂTOARE? DISCURSUL ANEI GUŢU ÎN ŞEDINŢA EXTRAORDNARĂ A PARLAMENTULUI DIN 21 IANUARIE 2013
Stimati colegi,îimi permiteți să continuăm această ședință cu un minut de reculegere în memoria lui Sorin Paciu, care a decedat la nefericita vânătoare din Pădurea Domnească.
Va multumesc…
Stimați colegi
gândirea judiciara intr-un stat de drept este constituită în baza unei istorii judiciare, la inceputul sec. XXI, stau si ma intreb, care este istoria judiciară a statului RM, după aproape 200 de ani de ocupație imperială rusească, după 50 de ani de regim ocupant sovietic ne dorim foarte mult ca la începutul sec. 21 sa avem și noi un stat de drept, care sa funcționeze în baza respectului față de lege, iar cetățenii din RM să fie egali în fața acestei legi, în fața acestor legi.
De unde în RM istoria gândirii judiciare, dacă noi, aici în RM nu știm ce inseamnă să pledăm pentru libertatea de exprimare, libertatea de exprimare pentru care Chateaubriand inca in anii `30 ai sec. XIX a luptat pentru a putea publica liber în ziarele și revistele fraceze, de unde gândire judiciară in RM, dacă noi nu am pledat pentru libertatea accesului la învățământ, accesul la studii pentru, care au pledat în țările europene cu democrații vechi încă în sec. XIX, de unde aici gândire judiciară cu tradiții, dacă noi nu am pledat „impotriva” ghiliotinei, nu am scris odă ghiliotinei, n-am pledat pentru excluderea pedepsei cu moartea, a facut-o Victor Hugo încă la 1851, atunci cind fiul sau Chqarles Hugo in ziarul „Evenimentul” a publicat marturii despre chinurile infernale ale unui condamnat la eșafod, noi nu avem istorie a gândirii judiciare, si atunci, incidentul din Pădurea Domnească ne duce cu totii la ideia că suntem încă foarte departe de ceea ce se numește funcționalitatea instituțiilor democratice intr-un stat de drept, regretăm nespus de mult acest accident tragic, în primul rând pentru faptul că a fost neglijată dimensiunea umană a acestui accident…