RM nu are alternativă pentru modernizarea în profunzime a societăţii decât integrarea europeană
Interviu cu Ana Guţu, preşedinta Comisiei pentru Politică externă şi Integrare Europeană.
Mai multe voci susțin că țara noastră va avea succes la Vilnius. Ce se va întîmpla cu Republica Moldova în cazul în care parafează Acordul, dar și în situație inversă?
A.G. Cu siguranţă, RM va parafa la Vilnius Acordul de Asociere cu UE, după aceasta va urma pregătirea pentru semnarea acordului, procedură legată de mai multe aspecte tehnice. Semnarea Acordului de Asociere se va reuşi, probabil, către mijlocul anului 2014 şi iată după aceasta va începe adevărata muncă a tuturor celor implicaţi în procesul de modernizare a RM – politicieni, funcţionari, societatea civilă, simpli cetăţeni. RM nu are alternativă pentru modernizarea în profunzime a societăţii decât integrarea europeană. Pentru aceasta e nevoie să muncim cu toţii, fără excepţie.
Presiunile Rusiei sunt condamnabile. În cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ați vorbit despre comportamentul ostil al rușilor. Oficialii Europeni de asemenea cunosc situația și susțin eurointegrarea Republicii Moldova în continuare. Cum ar putea fi negociată relația R. Moldova cu Federația Rusă, așa încît să fie reluate exporturile, moldovenii care muncesc în Rusia să nu sufere și să beneficiem de resurse energetice mai departe?
A.G. Rusia a demonstrat în repetate rânduri că nu este un partener care acţionează în baza principiului de paritate. Şi-a tratat partenerii, mai ales fostele republici sovietice, ca pe nişte vasali. Republica Moldova nu este o gubernie rusească, RM este un stat suveran şi independent, cu atât mai mult RM nu trebuie să consulte Rusia în problema vectorului său de politică externă. Unica soluţie pentru producătorii din RM este să-şi reorienteze mărfurile şi produsele către piaţa UE, fapt care i-ar mobiliza pentru ameliorarea calităţii acestor produse. Rusia mereu va uza de presiuni şi de şantaj în scopuri politice. Nu există remedii diplomatice în acest sens până când Rusia nu va deveni un stat cu adevărat democratic. Iar cetăţenii RM care muncesc în Rusia au două opţiuni fie să se dezică de condiţiile de sclavie modernă (căci altfel nu poţi numi munca lor pe şantierele Rusiei) şi să revină la familiile lor, fie să-şi ia cetăţenia rusă şi să se naturalizeze acolo, dacă nu văd nicidecum revenirea lor acasă.