ANA GUȚU: MOȚIUNE PENTRU RAPORT LA APCE – NECESITATEA DE A PREVENI ȘI COMBATE SEPARATISMUL
Ana Guțu, deputat liberal reformator, membru al delegației parlamentului RM la APCE, a inițiat și a depus astăzi la secretariat o moțiune pentru proiect de rezoluție și raport cu subiectul ”Necesitatea prevenirii și combaterii separatismului”. Până azi moțiunea a fost semnată de 34 membri APCE, din diferite state și grupuri politice. Moțiunea a fost semnată și de membrii delegației moldovenești la APCE Valeriu Ghilețchi, Liliana Palihovici și Stela Jantuan. Regulamentul APCE prevede că o moțiune pentru proiect de rezoluție și raport poate fi inițiată de 20 membri APCE din cel puțin 5 delegații naționale. Procedura prevede ca Biroul APCE să decidă dacă moțiunea va fi transmisă în una din comisiile permanente pentru raport și proiect de rezoluție, sau doar pentru informare. Până în prezent astfel de subiect nu fost discutat și nicio rezoluție nu a fost adoptată de APCE în acest sens. Moțiunea vine să actualizeze contextul geopolitic internațional, cauzat de conflictul dintre Ucraina și Rusia.
***
NECESITATEA PREVENIRII ȘI COMBATERII SEPARATISMULUI
Evoluția recentă a evenimentelor din Ucraina – anexarea Crimeii de către Rusia– ridică inevitabil problema separatismului în toate manifestările sale. Separatismul est atentatul la suveranitatea și integritatea teritorială a unei țări, recunoscute în frontierele sale în calitate de stat membru al ONU. Dreptul popoarelor la autodeterminare nu poate fi confundat cu provocările generate de unele comunități etnice minoritare, provocări care atentează la integritatea teritorială a țării, invocând de o manieră speculativă violarea drepturilor lor.
Separatismul a devenit un fenomen răspândit mai ales pe teritoriul fostei URSS. Conflicte înghețate, având la origine tendințe separatiste și războaie, a au făcut să apară teritorii separatiste nerecunoscute de comunitatea internațională: Transnistria în RM, Osetia de Sud și Abhazia din Georgia, Nagorny Karabah în Azerbaidjan, și mai recent, Crimeea În Ucraina. După conflictul armat din Ucraina, securitatea și integritatea teritorială a unor state ex-sovietice est în pericol.
În aceste condiții constatăm că unele legislații naționale atestă viduri în ceea ce privește necesitatea prevenirii și combaterii separatismului. Această situație trebuie remediată, APCE ar trebui să recomande ca legile penale să fie amendate în așa fel ca să interzică organizațiile și partidele politice, care promovează separatismul, să penalizeze persoanele care incită public la acțiuni separatiste, ce atentează la integritatea teritorială a țării.