ANA GUȚU LA APCE: DISCURS PE MARGINEA DEZBATERII DE ACTUALITATE ”SITUAȚIA DE CRIZĂ DIN UCRAINA”
La 26 iunie la APCE a avut loc dezbaterea de actualitate pe tema ”Consecințele politice și umanitare ale crizei din Ucraina”. Ana Guțu, deputat liberal-reformator, a ținut un discurs la acest subiect. Tot la 26iunie președintele Ucrainei Petro Poroshenko a ținut un discurs în fata membrilor APCE și a răspuns la întrebările parlamentarilor.
***
Doamnă Președintă, distinși colegi,
Această dezbatere vine să confirme necesitatea aplicării neîntârziate a rezoluțiilor adoptate de către APCE în cursul dezbaterilor de urgență din ianuarie și aprilie curent. Anexarea Crimeii de către Rusia și declanșarea operațiunilor militare în estul Ucrainei au generat o profundă criză umanitară, legată de migrarea internă a unui număr impresionant de oameni, de răpirea persoanelor, inclusiv a jurnaliștilor, și de dispariția lor ulterioară, evenimentele parând să fie scoase dintr-un scenariu de groază.
Consecința politică a acestei crize este faptul că autoritățile ucrainene, precum și instituțiile internaționale nu au definit acest conflict: dacă este o operațiune anti-teroristă, ea trebuie asumată de către poliție. De ce există tancuri rusești, arme rusești, aviație de război rusească? Și dacă este vorba de un război, de ce se ezită în a spune cu voce tare? Oare instituțiile internaționale, inclusiv a acesta Adunare, nu ar trebui sa spună lucrurilor pe nume? Incertitudinea în definiția acestui conflict duce la confuzie în buna funcționare a ONG-urilor din domeniul drepturilor omului. Aceste ONG-uri au nevoie de sprijinul concertat al CoE și al Adunării noastre. Cetățenii ucraineni trebuie să știe cu precizie care le sunt drepturile și libertățile, unde li se opresc drepturile în condițiile crizei actuale, cum să gestioneze neputința în fața furiei teroriștilor separatiști, care par să nu asculte vocea rațiunii.
Consecințele umanitare sunt dezastruoase, nu am fi putut crede niciodată că un astfel de conflict ar putea fi declanșat în sânul Europei de Est. După euforia separatiștilor pro-ruși, în Crimeea și în Estul Ucrainei domnește disperarea: penurie alimentară, probleme în asistența medicală și școlarizare, nemaivorbind de insecuritatea cetățenilor din aceste regiuni secesioniste, care, au înțeles în cele din urmă, cât de mult costă dorința de a încălca integritatea teritorială a țării lor în secolul 21. Salut, printre altele, adoptarea de către Parlamentul Ucrainean a unei legi cu privire la prevenirea și combaterea separatismului, separatismul fiind o nouă provocare pentru statele post-sovietice, care pot să se confrunte, în orice moment, cu un astfel de scenariu.
Alegerea președintelui Petro Poroshenko, încă din primul tur al scrutinului este un semn bun, dar insuficient. Salutăm planul de pace și cererea de încetare a focului a președintelui Poroshenko, deoarece încetarea imediată a operațiunilor militare este imperativă. Omuciderile trebuie stopate, iar pacea readusă, pentru a putea lansa un dialog între părțile aflate în conflict, chiar dacă, pentru moment teroriștii separatiști nu doresc acest lucru, fapt confirmat de autoritățile ucrainene și ONG-uri.
Adunarea noastră ar trebui să contribuie la dezvoltarea unui dialog între părțile implicate în conflict, și de ce nu – la formarea unui grup de parlamentari – negociatori din partea APCE, cu implicarea Comisiei de monitorizare. Am ales noul secretar general al CoE, care ar trebui să urmărească îndeaproape consecințele crizei din Ucraina. Consiliul Europei și APCE ar trebui să dețină un rol primordial în această mediere, deoarece este responsabilitatea noastră prin esență, de a contribui la restabilirea unui climat normal în Ucraina, propice unei bune funcționări a statului de drept, a respectării drepturilor omului și funcționării instituțiilor în baza principiilor democratice.
Vă mulțumesc pentru atenție !
Vezi Disursul RO/AICI discursul pe marginea dezbaterii de actualitate cu privire la consecintele politice și umanitare ale crizei din Ucraina (FR)
***
La 26 iunie delegația RM la APCE a avut o întrevedere cu raportoarea pentru RM Liz Christoffersen (SOC, Norvegia). În cadrul întrevederii membrii delegației au discutat despre situația politică din RM, pașii întreprinși în vederea îndeplinirii angajamentelor în conformitate cu Rezolutia 1955 APCE.
***
DECLARAȚIE SCRISĂ LA APCE ÎN SUSȚINEREA SEMNĂRII ACORDULUI DE ASOCIERE LA UE A REPUBLICII MOLDOVA, UCRAINEI ȘI GEORGIEI
În contextul semnării de către cele trei state post-sovietice Republica Moldova, Ucraina și Georgia – a Acordului de Asociere la UE, Ana Guțu a inițiat semnarea unei declarații scrise, care a fost semnată de mai mulți membri ai APCE din diverse delegații naționale și grupuri politice. Declarația a fost depusă astăzi la secretariatul APCE.
VEZI AICI Declaratia scrisa RO/EN
Vezi AICI un interviu cu Ana GUTU in limba franceza pentru TV din Turcia, 26 iunie 2014, CoE/ Voir ICI une intervew avec Ana GUTU pour la TV Turquie, le 26 juin CoE, Strasbourg, France (username – mediabox, password – mediabox)