SESIUNEA APCE: 29.09 – 03.10.2014, STRASBOURG, FRANȚA

Posted by on

panorama APCE

  Interviu cu Ana Guțu la Consiliul Europei.

Sesiunea APCE are loc între 29 septembrie – 3 octombrie 2014. La 28 septembrie am avut ședința cu președinta APCE Anne Brasseur și alți președinți ai comisiilor permanente. Seara am participat la reuniunea Biroului ALDE, care a decis activitățile grupului politic pe durata întregii sesiuni. Pe agenda sesiunii sunt incluse diverse chestiuni, inclusiv Criza din Ucraina, Crimele Statului Islamic împotriva umanității. La ședința Biroului APCE din 29 septembrie s-a discutat inclusiv reluarea dialogului cu delegația rusă. Deputatul britanic Bob Walter, dar și eu, am avut opinii separate: APCE nu trebuie să-i fie rușine pentru suspendarea dreptului de vot al delegației ruse. Rusia a ocupat teritorii străine, Rusia a violat dreptul internațional, deci APCE trebuie să fie consecventa și să păstreze sancțiunea atâta timp cat Crimeea nu a revenit înapoi în Ucraina, cât războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina constituie un pericol de escaladare, inclusiv prin declanșarea unei noi conflagrații mondiale.

comisiile birou APCE

La ședința grupului politic ALDE Președintele Internaționalei Liberale Juli Minoves a vorbit  despre necesitatea ca liberalismul să facă față noilor provocări precum fundamentalismul religios, majoritarismul, care sub masca democrației uita ce înseamnă stat de drept, primordialitatea legii și democrația. Juli Minoves a atenționat colegii liberali despre reculul pe care îl cunoaște astăzi liberalismul european,  făcând referință la experiența Germaniei, în special, liberalii nu au intrat în parlament după alegerile din parlamentare din anul trecut.

juli ALDE

În cadrul dezbaterii libere Josette Durrieu a cerut parlamentelor tarilor UE sa ratifice cât mai curând Acordul de Asociere încheiat intre RM și UE, senatoarea franceză a făcut referință la recenta vizită în RM. A atenționat APCE despre pericolul escaladării conflictului militar din Ucraina prin zona separatistă Transnistria, referindu-se la proiectul Novarosia. Pe mine, din păcate, de data aceasta nu ma ajunge rândul sa vorbesc în dezbaterea liberă, poate voi avea mai mult noroc birocratic pe marginea altor rapoarte.

durrieu

La 30 septembrie am ținut un discurs în plenara pe marginea raportului “A face baraj manifestărilor neo-fasciste”, am atenționat membrii APCE referitor la posibilitatea deturnării și manipulării textului rezoluției, termenul de “neo-nazism” fiind pe larg utilizat de propaganda rusă la subiectul războiului din Ucraina. Am pomenit și de “Antifa” , care de fapt, este ea însăși o organizație neo-nazista. Citește   AICI discursul anti-neonazism FR/RO

La 30 septembrie Comisia Cultură, Știință, Educatie si Mass-media APCE, pe care am onoarea s-o conduc, a organizat audieri pe marginea raportului ”Dreptul la religie și practici religioase”. Alături de raportorul Huseinov, rabinul Moche Lewin si experta Elisabeta Kitanovic, după discuțiile în Comisia Cultură, Știință, Educație și Mass-media APCE pe marginea raportului “Libertatea religiilor și practicile religioase”, CoE, APCE, Strasbourg, Franța, 30 septembrie, 2014. Tot la 30 septembrie Comisia a propus pentru  ședința plenara APCE  doua rapoarte – ” Buna guvernanta și calitatea învățământului” și ” Ameliorarea statutului învățământului profesional”. Rezoluțiile și recomandările sunt utile pentru parlamentele naționale, pentru comunitățile de profesori din RM, în sensul ameliorării sistemului nostru educational, pentru modelarea mentalităților sociale.

comisia rabin comisie raport

La 1 octombrie în cadrul Comisiei Cultură, Știință, Educație și Mass-media APCE, am audiat expertul Peggy Valcke, profesor la Universitatea Catolică din Louvain, Belgia, pe marginea raportului ”Transparența proprietarilor media”. Expertul a menționat necesitatea transparentizării proprietarilor instituțiilor media, după exemplul Norvegiei, atât a instituțiilor TV, Radio, cât și a portalurilor de știri.

media owners

La 1 octombrie am ținut un discurs pe marginea dezbaterii ”Criza din Ucraina”, în care am argumentat necesitatea prevenirii și combaterii separatismului de obediență post-sovietică, după modelul celui din Crimeea, unde o minoritate rusă a găsit pretext pentru intervenția Rusiei, conflictul degenerând ulterior într-o profundă criză umanitară și politică.

Vezi AICI discursul pe marginea crizei din Ucraina FR/RO

foto separatism

Am ținut discurs la 2 octombrie în ședința plenară în numele grupului politic ALDE APCE pe marginea raportului “Evoluția procedurii de monitorizare”, am vorbit despre necesitatea reformulării procedurii de monitorizare prin monitorizare pe subiecte separate – de exemplu, libertatea de exprimare, stat de drept, drepturile omului. Amintesc ca RM se afla în procedura de monitorizare de 17 ani, în octombrie 2013 după dezbaterea pe marginea monitorizării RM rezoluția votata prevede ca RM să rămână în proces de monitorizare. Raportorii pentru RM sunt polonezul Piotr Wach și norvegiana Liz Cristoffersen. Vezi AICI discursul pe marginea raportului de evoluție a procedurii de monitorizare FR/RO

discurs suivi

La 2 octombrie am prezidat împreuna cu Valeriu Ghilețchi cea de a 20 -ea reuniune a rețelei parlamentarilor de referință APCE ce combat violenta sexuala împotriva copiilor, reuniune comună și a celor doua comisii APCE, conduse de doi parlamentari din RM – Comisia Cultură, Știință, Educație și Mass-media și Comisia Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă. Experții Lucy Emmerson (Marea Britanie) și Nadine Schirtz (Luxemburg) au prezentat principalele provocări, legate de amendarea legislațiilor naționale, modernizarea curiculei școlare, penalizarea crimelor legate de violentarea sexuala a copiilor. Dezbaterea a relevat mai multe controverse în problema hipersexualizarii copiilor: lipsa voinței politice, nivelul precar al educației în familie, insuficiența activismului societății civile. În după amiaza zilei la ședința Comisiei Cultura, Știință, Educație și Mass-media APCE am discutat rapoartele cu privire la Patrimoniul cultural al regiunilor post-conflict, Diplomația orașelor, Educația pentru democrație, drepturile omului și dialog intercultural, Comunitățile educaționale și culturale din diasporă. Următoarea reuniune a Comisiei Cultura, Știință, Educație și Mass-media APCE va avea loc la 4-5 decembrie, în Senatul Franței, Paris, la acea reuniune vor fi organizate audieri pe tema libertății presei și protecției jurnaliștilor. Reuniunea va fi salutată de Laurent Fabius, ministrul de externe al Franței.

comisia exerti 3 1381833_10203968838193949_7416089912844863214_n 1012388_10203968838793964_4709020679501157403_n

La 3 octombrie a avut loc ședința Biroului APCE, la care s-a decis agenda pentru sesiunea APCE din ianuarie, agenda pentru reuniunile Comisiei permanente. În ședința plenară am luat cuvântul în numele grupului politic ALDE pe marginea raportului ”Optimizarea asigurării de către stat a tratamentului pentru cancer la sân în Europa”. Citește AICI discursul cu privire la necesitatea asigurării de către stat a tratamentului pentru cancer la sân FR/RO