SPLENDOAREA ŞI MIZERIA MOLDOVEI

Posted by on

Recent la adresa de internet http://lesauroresboreales.blogspot.com am dat peste un articol scrs de profesorul Khaldoun Laroui cu titlul “Splendoarea şi mizeria Moldovei”. Am găsit de cuviinţă să-l traduc pentru a putea fi lecturat şi de alţi cetăţeni din RM.

M-am întors recent dintr-o călătorie de lungă durată prin ţările Europei de Est…şi încă nu am revenit cu adevărat de acolo! Iată o scurtă schiţă a celei mai secrete, celei mai enigmatice şi a celei mai derutante ţări din această zonă: Moldova.

Moldova este Cuba de mâine! E ţara ce s-a debarasat de comunism şi, la 15 ani după marea euforie din 1991, deziluzia devine un fenomen atotcuprinzător. Prima noutate: comuniştii mai sunt încă la putere.

Deloc proşti, ei au întors vesta pe dos, au adoptat un discurs democratic şi au învăţat să elogieze sistemul liberal şi sacro-sfântă liberă iniţiativă. Rezultat: bogăţiile se află în mâinile unei clici de afacerişti şi mafioţi, iar populaţia bea de stinge.

Ţara este citată cu regularitate ca fiind cea mai săracă din Europa şi oferă din depărtare imaginea unei naţiuni închistate, dedicată corupţiei, nepotismului, prostituţiei şi traficului de tot soiul.

Sosind la Chişinău eşti mai întâi frapat de multitudinea autoturismelor de lux care brăzdează oraşul în toate direcţiile: Mercedesuri splendide, BMW-uri din serii limitate, Lexus-uri înflăcărate noi-nouţe, vehicule 4 x 4 se deplasează paşnic pe arterele principale ale oraşului.

Tot mergând pe jos, poţi constata cantitatea enormă de restaurante şi cafenele, arhipline la orice oră a zilei de o mulţime de oameni, care îşi afişează nestingherit bunurile: ceasuri luxoase la mână, coliere de aur sau argint aranjate solid în jurul gâtului, haine de firmă ca să impresioneze, şi, desigur, telefoane mobile ultimul răcnet, la care personajele răspund din când în când cu o nonşalanţă calculată.

Articolul în întregime (ro)

Articolul în întregime (fr)