CETĂŢENII RM ÎN RUSIA – PLECAŢI SĂ MUNCEASCĂ, DAR ÎŞI GĂSESC MOARTEA

Posted by on

Emigrarea în masă a cetăţenilor RM în căutarea unui loc de muncă poate fi considerată un adevărat flagel al timpurilor noastre, deoarece această emigrare are loc în condiţiile unei lipse desăvârşite a culturii informaţiei. Oamenii pleacă fără să se întrebe de condiţiile de muncă, de securitatea lor socială, deseori plecarea unor cetăţeni nu are nicio explicaţie, decât absurdul mentalităţii retrograde.  Exemplu:  cum se face că un cetăţean al RM, care lucrează în zona economică liberă de la Bălţi, are salariu asigurat, este hrănit din contul întreprinderii, este asigurat cu transport până la locul de muncă şi apoi până acasă, preferă să plece la Moscova, fiindca “un cumătru i-a telefonat şi i-a spus să vină şi el acolo”.

Poveşti triste ale acestor oameni, porniţi în căutarea unei munci, care nu necesită să pui mintea la contribuţie,  auzim uneori de la ecranele televizoarelor. Poveşti triste, deoarece mulţi din ei decedează, fiind omorâţi, sau fiind implicaţi în accidente de lucru sau accidente rutiere.

Câţi sunt ei? Din datele primite de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în Rusia, doar pe parcursul anului 2012  au decedat  65 cetăţeni ai RM. Şi aceste date nu pot fi considerate complete, fiindcă foarte mulţi cetăţeni ai RM muncesc în ilegalitate şi din lipsă de informare, nu se adresează niciodată la ambasada RM oricât de mare ar fi ajutorul de care au nevoie, şi prin urmare, nu putem afirma că numărul acestor cetăţeni decedaţi este definitiv.

Răspunsul MAEIE la interpelarea deputatei Ana Guțu nu poate fi vizualizat din cauza atenționării la subiectul protecției datelor cu caracter personal venite din partea Centrului Național pentru protecția datelor cu caracter pesronal al RM, scrisoarea Nr.02-07/508 din 19 aprilie 2013.