DIASPORA ÎN APĂRAREA DEPUTATULUI PL ANA GUŢU

Posted by on

Stimaţi concetăţeni din diaspora moldovenească, stabiliţi peste hotarele RM!

Vă mulţumesc pentru mesajul de susţinere şi încurajare, pe care l-aţi semnat şi l-aţi difuzat în mediile din RM.

Ţinând cont de situaţia creată la ziua de azi, în calitatea mea de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, lansez ideea formării unui guvern tehnocrat format DOAR din reprezentanţii diasporei.

Dumneavoastră sunteţi elita,  Dumneavoastră, cei care aţi pleacat pe meleaguri străine, v-aţi afirmat în varii instituţii publice şi private din ţările cu vechi democraţii, atât din Europa cât şi America de Nord. În anii ’90 ai secolului trecut diaspora a adus un suflu nou în societăţile post-totalitare din ţările baltice, care astăzi sunt deja membre ale UE. Republica Moldova a pierdut această şansă şi a fost aruncată înapoi cu vre-o 20 de ani în virtutea luptelor viscerale de pe arena politică.  Astăzi tânărul nostru stat este din nou zguduit de instabilitate şi asupra parcursului nostru european planează pericolul dezastrului politic.

Vă îndemn să faceţi apel către toate partidele din AIE-2, către liderii acestora întru depăşirea blocajului politic, oferindu-le totodată serviciile Dumneavoastră în calitate de potenţiali miniştri, şefi de agenţii şi subdiviziuni guvernamentale. Experienţa Dumneavoastră de viaţă şi activitate profesională, toleranţa zero faţă de corupţie, corectitudinea convieţuirii civilizate într-o societate democratică – toate vor aduce o plus valoare inestimabilă în procesul de dezvoltare şi avansare a  Republicii Moldova  pe calea integrării europene.

Vă mulţumesc pentru că aveţi o prestaţie civică mereu proactivă, în favoarea statului Republica Moldova!

Cu deosebită consideraţiune

Ana Guţu

***

Opriţi atacurile murdare, de intimidare şi presiune psihologică!

Cu nemărginită îngrijorare, noi, reprezentanții Diasporei moldovenești din Franța, Italia, Canada, Germania, Irlanda, Portugalia am aflat despre recentele amenințări cu moartea care au fost adresate deputatei liberale Ana Guțu. Considerăm că acest lucru este absolut inadmisibil într-un stat care dorește să fie democratic, civilizat și care avansează pe drumul integrării europene.

Prin intermediul acestui mesaj, dorim să alertăm opinia publică și sursele de mass-media naționale și internaționale referitor la aceste metode murdare, de intimidare și de presiune psihologică, pe care le aplică unii exponenți auto-intitulați ai comunităților etnice conlocuitoare cu grupul etnic majoritar pe teritoriul Republicii Moldova. Înțelegem, totodată, că astfel de metode sunt proprii doar unor extremiști radicalizați marginali și ultra-minoritari, și nicidecum întregii comunități pe care aceștia pretind că o reprezintă. În acest context, ne exprimăm ferma convingere în privința desolidarizării minorităților etnice de aceste elemente interlope – veritabili impostori violenți și periculoși pentru întreaga societate.

Noi, cei plecați în țări străine, depunem efortul și ne integrăm în țările-gazde în care ne aflăm, inclusiv prin învățarea limbii statului în care locuim, și prin respectul pe care îl manifestăm față de locuitorii respectivului stat. La fel ar trebui să procedeze toți cei care locuiesc pe teritoriul țării noastre.
Republica Moldova este o țară cu veritabile aspirații europene și democratice. Progresul pe calea integrării europene nu poate fi posibil fără o integrare a tuturor cetățenilor țării în mediul în care aceștia locuiesc.

Semnatari :

Conducători ai Cluburilor Liberale din Franța (Gheorghe Bobeică, Dorin Dușciac, Veaceslav Meleca)

Asociația Culturală „Mihai Eminescu”, Paris, Franța (Margareta Luță)

Organizația Neo-Dacii, Strasbourg, Franța (Svetlana Pallady)

Comunitatea Moldovenilor din Québec, Montréal, Canada (Ala Mîndîcanu)

Asociația „Moldbrixia”, Brescia, Italia (Lilia Bicec)

Asociația Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei, Paris, Franța (Gheorghe Furdui)

Societatea Moldovenilor din Germania, Berlin, Germania (Angela Mutruc)

Asociația „Dacia”, Roma, Italia (Vitalie Ciobanu)

Asociația „Connexions Moldavie”, Paris, Franța (Violeta Grițcan)

Liviu și Maliwan Valenas, jurnaliști, Germania

Comunitatea Basarabenilor „Moldova Vision”, Dublin, Irlanda (Sergiu Petrovschi)

Asociația Uniunea Interculturală, Paris, Franța (Liliana Roșca, Dorina Verdeș)

Centrul Diaspora Moldova, Veneția, Italia (Oleg Josanu)

Asociația Synergie Franco-Moldave, Paris, Franța (Lucreția Bârlădeanu)

Asociația „Gazeta Basarabiei”, Roma, Italia (Olga Coptu)

Asociația „Pro-Diaspora”, Lisabona, Portugalia (Olesea Tanașciuc)

Asociația „Connect Moldova”, Castelfranco Veneto, Italia (Ilona Miron)

Petru Băț, artist plastic, laureat al mai multor distincții în domeniu, Paris, Franța

Asociația „Baștina”, Padova, Italia (Alexandru Marcinschi)

 
 

 

Comments ( 2 )

  1. Maria
    Dna Gutu, persoane capabile sunt in tara, doar ca ei nu au case, nu-i cautati in diaspora. Lasa-ti diasporasa-si traiasca viata acolo unde au ales sa traiasca. I-am auzit si vazut la asa numitele congrese/conferinte ale diasporei.
  2. marina
    Sunt de accord cu ideea Dvs!!!!! Bravo