Monthly Archives

3 Articles

LE COLOQUE INTERNATIONAL FRANCOPHONE “LA FRANCOPOLYPHONIE” EDITION 2013

Posted by on

Le 29 mars dans Aula Magnifica de l’Université Libre Internationale de Moldavie, s’est déroulé le colloque international francophone “La Francopolyphonie: l’intreculturalité et la mondialisation sémiotique à travers la linguistique, la littérature, la traduction et la communication”. L’édition 2013 a été possible grâce à un partenariat académique entre ULIM et l’Université Paris Est Créteil, France et au soutien financier de l’ULIM et de la Mobias Banca, Groupé Société Général.

Le colloque est devenu depuis 2006 une véritable marque enregistrée en matière de manifestation scientifique francophone en Europe Centrale et Orientale. Les conférences magistrales ont été soutenues par l’académicien roumain Razvan Teodorescu, la professeur de l’Université Paris Est Créteil Mme  Than-Van Ton That et Mme Ana Gutu, professeur à l’ULIM, députée au parlement. Le colloque a réuni une soxantaine de participants venus des pays différents tels que la France, la Roumanie, l’Ukraine, la Jordanie, les Etats Unis d’Amériques, la Russie et  l’Egypte.

Ana Gutu a présenté sa dernière étude “Le pouvoir judiciiare de la langue: vers unesémiotique de la plaidorie”.

Voir ICI (VIDEO) le discours inaugural de Mme Ana GUTU au colloque La Francopolyphonie”, le 29 mars 2013/Le discours inaugural (texte) de Ana Gutu au colloque La Francopolyphonie 2013

Voir  ICI Le Programme du Colloque La Francopolyphonie, le 29 mars, 2013

Voir ICI la présentation en Power Point de Mme Ana GUTU

Voir ICI l’article complet de Mme Ana Gutu “Le pouvoir judiciaire de la langue, vers une sémiotique de la plaidoirie”

 

SESIZARE LA CURTEA CONSTITUȚONALĂ REFERITOR LA INTERPRETAREA ARTICOLULUI 13 DIN CONSTITUȚIA RM ȘI UN PROIECT DE LEGE CU PRIVIRE LA POLITICILE LINGVISTICE ÎN RM

Posted by on

La 26 martie deputatul PL Ana Guțu a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care se solicită  interpretarea articolului 13 din Constituția RM. Întrebarea care este formulată în adresa Înaltei Curți sună în felul următor:

Sintagma din articolul 13 al Constituţiei RM „limba moldovenească, funcţionînd pe baza grafiei latine” poate fi echivalată semantic cu sintagma „limba română”, din moment ce sintagma „limba română” este în exclusivitate valabilă din punct de vedere ştiinţific, fapt demonstrat prin cercetările lingvistice contemporane şi aplicat fără excepţii în realităţile educaţionale şi ştiinţifice din RM?

Vezi AICI textul sesizării către Curtea Constituţională  referitor la interpretarea art.13 din Constituţia RM

Tot la 26 martie în cancelaria Parlamentului deputatul Ana Guțu în calitate de autor principal a înregistrat un nou proiect de Lege cu privire la politicile lingvistice în RM. Proiectul este contrasemnat de colegii din fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal.

Vezi AICI proiectul Legii privind politicile lingvistice în RM.

 

 

DOUĂ PROIECTE DE LEGI INIȚIATE DE DEPUTATUL ANA GUȚU

Posted by on

Două proiecte de legi au fost recent înregistrate la cancelaria parlamentului, autor principal – deputatul PL Ana Guțu. Proiectul cu numărul 93 ține de interzicerea lucrărilor de explorare și extragere a resurselor naturale în ariile naturale științifice  protejate de stat. Acest proiect vine să repare un viciu legislativ introdus în Legea cu privire la ariile naturale protejate de stat, în conformitate cu care în anul 2002 au fost permise lucrări de extragere a petrolului în rezervația științifică naturală protejată de stat Prutul de jos. În rezultatul explorării excesive a zonei respective locuitorii din satul Văleni, raionul Cahul, au fost martorii distrugerii fără precedent a ecosistemului din lunca Prutului. Responsabil pentru această viciere a Legii Nr.1538 din 1998 a fost actualul președinte al AȘM Gheorghe Duca, autorul inițiativei legislative de atunci pentru modificarea articolului 26 litera b) din lege.

Vezi AICI proiectul 93.2013.ro

Inițiativa legislativă cu numărul 92 vine să propună amendarea art.20 din Legea cu cu Nr.1163-XII a Codului fiscal. Autoarea propune scutirea de impozite a veniturilor provenit din proiecte ce sunt menite să contribuie la dezvoltarea durabilă a învățământului și cercetării. Actualmente lista proiectelor de acest gen este întocmită de AȘM în fiecare an și este prezentată guvernului spre aprobare prin hotărâre de guvern. De obicei, în aceste anexe nu se regăsesc proiectele și granturile mici, care sunt acordate de  centrele culturale acreditate în RM precum Alianța Franceză, Agenția Universitară a Francofoniei, Institutul Cervantes, Institutul Goete, Centrul de cultură germană DAAD ș.a.  În situația când salariile profesorilor și cercetătorilor sunt modeste, e foarte greu să convingi cadrele respective să se implice în proiecte internaționale, care solicită eforturi și timp suplimentar. Sumele remunerărilor provenite din astfel de proiecte sunt mici, dar fiind supuse impozitării ele devin și mai neatractive.  Prin această modificare a Codului fiscal sperăm  să intensificăm procesul dede internaționalizare a învățământului și cercetării. 

Vezi AICI proiectul 92.2013.ro