Discursul NEPRONUNȚAT al deputatului PL Ana Guțu la 5 martie 2013 în ziua cădertii guvernului AIE-2

Posted by on

La 5 martie deputatul PL Ana Guțu a pregătiti un discurs prin care a dorit să-și exprime dezacordul cu moțiunea de cenzură inițiată de PCRM. În cadrul ședinței fracțiunii colegii au agreat conținutul discursului. După venirea cu întârziere a liderului PL Mihai Ghimpu la acea ședință de pomină,  acesta a strigat la colegii săi, i-a făcut trădători intelectuali, corupți,  și le-a ordonat să nu iasă nimeni la tribuna în afară de el, dacă  nu vor avea de gând să ceară demisia lui Filat. Când Ana Guțu i-a replicat că a cere demisia lui Filat vine în contradicție cu acțiunea fracțiunii de a nu vota moțiunea de cenzură și că  va ieși pe cont propriu cu un discurs, Ghimpu a înjurat-o de mamă, a calomniat-o, apostrofând-o cu cele mai josnice cuvinte ce țin de un jargon suburban de cea mai proastă speță. 

Iată textul discursului NEPRONUNȚAT de către deputatul PL Ana Guțu în ziua de 5 martie, când a fosrt votată moțiunea de cenzură împotriva guvernului AIE-2.

DISCURSUL ANEI GUȚU PE MARGINEA MOȚIUNII DE CENZURĂ INIȚIATĂ DE FRACȚIUNEA PCRM, PARLAMENTUL RM, 5 MARTIE 2013

 Stimați colegi deputați, onorată asistență,

În anul   62 până la  nașterea lui Hristos, Marcus Tulius Cicerone, faimos politician, avocat și orator din Roma Antică, a pronunțat 4 discursuri intrate în istorie cu genericul Catilinarae.   Toate erau  adresate lui Catilina, senator roman, care intenționa să efectueze o lovitură de stat. Primul discurs al lui Cicerone începea astfel:  « Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?Quam diu etiam furor iste tuus nos eludet?” Traducerea profană sună cam așa: ”Cât timp, Catilina, vei mai abuza de răbdarea noastră? Până când această furie a ta ne va scoate pe noi din sărite?” Aceste  discursuri au rămas în istorie drept un model de elocință, dar și decidență politică, deoarece, în final, Catilina nu și-a realizat planurile sale. Cu o sută de ani mai târziu, împăratul roman Claudius Caesar Augustus Germanicus Nero ordonase incendierea Romei, pentru a declanșa inspirația pretinsului său talent poetic, ca mai apoi să dea vina pe creștini pentru dezastrul provocat de el.

După mai mult de 2000 de ani, Cicerone ar fi încântat să pronunțe aceleași discursuri, dar în parlamentul RM, iar Nero ar da foc RM pentru a-și satisface orgoliile de pseudo- om al artelor. Am făcut referință la această parabolă metaforică, deoarece anume așa putem trata  momentul istoric prin care trece RM chiar astăzi.

Moțiune de cenzură împotriva guvernului AIE, Doamnelor și Domnilor?

Cine este autorul acestei moțiuni de cenzură? Opoziția?

Cea care a  strangulat libertățile și drepturile fundamentale pe parcursul a opt ani de guvernare?

Opoziția, care a furat cu japca proprietățile statului?

Opoziția, care a izolat RM în plan internațional, a alungat partenrii de dezvoltare, a tăinuit sute de incidente gen Pădurea Domnească?

Această opoziție îndrăznește astăzi să ne dea lecții de moralitate politică?

Doamnelor și Domnilor!

La ora actuală pentru Republica Moldova nu există prioritate națională mai vitală decât parcursul nostru european. Toate eforturile guvernului de coaliție AIE  au fost direcționate pe calea reformelor. Da, reformele sunt lente, da, reformele sunt dureroase și nepopulare, da reformele stârnesc ambiguități în interpretare și deraiază spre parțialitate, asemuită cu vendeta de Sicilia sau de Corsica. Dar nimeni nu a spus că într-un timp foarte scurt va pogorî edenul peste RM și se vor sfârși toate problemele noastre. Pentru a asigura bunul mers al reformelor e nevoie de RESPONSABILITATE, însă la acest capitol avem carențe serioase. Din punctul de vedere al  cultivării  responsabilității, școala sovietică a fost una fatală pentru cetățenii noștri, inclusiv pentru reprezentanții elitei politice.

Venim dintr-un regim totalitar, abia de învățăm ce înseamnă democrație.

Totodat, dezaprobăm vehement  vechile apucături de a face justiție la telefon, de a regla conturile, profitând de haosul sistemului judiciar. Nu aceasta așteaptă cetățenii de la noi, Doamnelor și Domnilor! Cu atât mai mult, în mijlocul mandatului de guvernare, după o penibilă perioadă de instabilitate politică și blocaj instituțional, vine iubita și neperisabila  noastră opoziție comunistă cu moțiunea de cenzură împotriva guvernului AIE!

A te ralia acestei moțiuni de cenzură înseamnă a subscrie fiecarui cuvânt din nota argumentativă.  Nu ne miră votul solidar al opoziției în susținerea aceste moțiuni. Ne miră intențiile unor parteneri de coaliție de a susține această moțiune.

Stimați politicieni, deputați, bărbați/oameni cu pretinsă gândire de stat, colegi de alianță,

Competiția și aroganța dintotdeauna au fost apanajul politicienilor, dar, treziți-vă, a  trecut timpul războaielor corp la corp, nu ne faceți să ne simțim prizonierii unui patriarhat medieval la începutul secolului 21.

Stimați colegi deputați cei care sunteți în postură de Catilina și Nero, nu dați foc parcursului european al RM în preajma summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnus!  Grebla și rânza proverbială ar trebui să vă servească la ceva! Istoria este o carte deschisă, din care liderii înțelepți știu să învețe, iar cei inepți  o ignoră pentru a fi blamați și dați uitării de posteritate.

Doamnelor și Domnilor,

Fracțiunea PL nu va susține moțiunea de cenzură, noi reexprimăm încrederea în miniștrii delegați din partea PL, și sperăm că ai noștri colegi din guvernul de coaliție, în cazul nevotării moțiunii de cenzură, își vor  reevalua  prestația. Îi îndemnăm să accelereze procesul de reforme pentru a nu dezamăgi cetățenii RM, pentru a nu compromite parcursul nostru european.

Vă atrag atenția, stimați colegi: afară e primăvară europeană. Să nu permitem celor de-alde Catilina și Nero din parlamentul RM să manipuleze cu votul nostru, care urmează a fi unul extrem de responsabil! Nu distrugeți speranța familiilor, copiilor și nepoților  Dumneavoastră, fiți alături de cetățeni!

Vă mulțumesc pentru atenție!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comment ( 1 )

  1. patriot
    exstraordinar de corect . Iata cine are dreptul moral de a fi presedinte a PL.CEi vinoveti de coruptie sa raspunda in fata lejii iar Tarii sa nu dam foc.