DISCURSUL ANEI GUŢU ÎN PARLAMENT CU OCAZIA ÎNVESTIRII GUVERNULUI COALIŢIEI PRO-EUROPENE, 30 MAI 2013

Posted by on

Stimaţi colegi deputaţi,

În numele Fracţiunii PL adresez cele mai sincere felicitări colegului nostru Domnului Igor Corman cu ocazia alegerii sale în funcţia de Preşedinte al Parlamentului.

În numele colegilor din fracţiunea Partidului Liberal aş vrea să ne felicităm toţi pentru depăşirea crizei politice  care s-a declanşat după accidentul din Pădurea Domnească.

Constituirea noii majorităţi parlamentare pro-europene este o asumare responsabilă şi serioasă pentru  un act al guvernării în următorii doi ani în scopul realizării interesului naţional major – integrarea europeană a RM.

Recunoaştem, că noi, liberalii reformatori, am trecut printr-o perioadă dificilă de la căderea guvernului la 5 martie până în prezent. Am pledat dintotdeauna pentru o luare de atitudine constructivă vis-a-vis de evenimentele politice declanşate. Ne-am detaşat de opiniile eronate de a trece în opoziţie faţă de un guvern pro-european. Ne-am aşezat la masa de negocieri cu ai noştri parteneri de coaliţie, am promovat principiile responsabilităţii şi maturităţii politice în actul guvernării, am pledat pentru non-imixtiunea politicului în sfera organelor de drept, am fost supuşi presiunilor, inclusiv din partea colegilor liberali, fără a mai menţiona campania publică de denigrare a liberalilor reformatori. Am căutat compromisul, ne-am detaşat de interesul îngust personal şi de partid, am cedat, dacă a fost nevoie în materie de responsabilitate instituţională, deoarece am pus în prim plan interesul naţional – integrarea europeană.

După toate aceste luni de incertitudine, suntem cu adevărat convinşi, că pasul nostru a fost unul corect şi păstrarea PL în arcul guvernării va consolida partidul, susţinătorii săi, dar mai ales vor salva ideea parcursului nostru european, pentru care PL a pledat dintotdeauna.

Stimaţi colegi deputaţi,

Votarea învestirii guvernului Coaliţiei Pro-Europene   deschide posibilitatea înaintării noastre pe un drum larg şi luminos către civilizaţia europeană, acolo unde cetăţenii se bucură de drepturi şi trăiesc cu demnitate o viaţă asigurată. Fracţiunea PL în formula ei reformatoare va vota pentru învestirea guvernului Coaliţiei Pro-Europene şi  pentru programul de guvernare, care a fost pus la dispoziţia tuturor deputaţilor.

Aceasta va însemna, în primul rând, votarea pentru ireversibilitatea parcursului european al RM, redarea încrederii cetăţenilor RM  în capacităţile clasei politice actuale, cu toate metehnele şi imaturitatea ei. Relansarea reformelor socio-economice  pe toate segmentele societăţii va permite dinamizarea proceselor de dezvoltare durabilă, vor aduce stabilitate, fie chiar şi pe termen mediu, dar mai cu seamă, va reabilita imaginea RM în ochii partenerilor noştri de dezvoltare. RM merită o a doua şansă  în ceea ce priveşte parafarea şi semnarea Acordului de Asociere cu UE la summit-ul de la Vilnus din noiembrie acestui an.

Stimaţi colegi deputaţi cu viziuni europene, care  doriţi să rămâneţi în afara procedurii de votare a guvernului pro-european,

Mă adresez în speranţa că în pofida lipsei semnăturii Dumneavoastră pe acordul CPE, veţi găsi suficient discernământ pentru a vota astăzi în favoarea învestirii guvernului. Gândiţi-vă la momentul crucial prin care trecem, şi mai ales, la ceea ce vor scrie manualele de istorie modernă a RM despre prestaţia Dumneavoastră politică.

În final aş vrea să ne felicităm toţi cu sfârşitul crizei politice şi  să  îmi exprim speranţa că e ultima pe durata acestui mandat.

Vă mulţumesc pentru atenţie!