SESIUNEA APCE 24-28 iunie, STRASBOURG, FRANTA

Posted by on

20130624_111527 Ana Gutu 1 20130624_114351 20130625_120121

 

 

La 24-28 iunie la CoE,  Strasbourg,  Franța,se desfășoară sesiunea APCE. Agenda sesiunii cuprinde mai multe chestiuni ce țin de Situația în Orientul Mijlociu, Solicitarea de deschidere a procedurii de monitorizare a Ungariei, Evaluarea parteneriatului pentru democrație între APCE și Parlamentul Marocului, Corupția – amenințare a statului de drept, Egalitatea aCcesului la serviciile de sănătate, Dezbatere de urgență în problema manifestațiilor și amenințărilor pentru libertatea reuniunilor, libertatea mass-media și libertatea de exprimare, Dezbatere de actualitate în problema ingerinței statului în viața privată pe internet, Proiectul Protocolului 16 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale.

Ana Guțu a inițiat o Declarație scrisă pe marginea tensionării situației din regiunea secesionistă Transnistria, care a fost deja semnată de mai mulți membri APCE. Luni, în dezbaterea liberă, Ana Guțu a depus la secretariat discursul la subiectul escaladării situației din Zona de securitate, în  care deputatul menționează adoptarea aşa zisei legi a frontierei de stat, adoptată de Sovietul Suprem al Transnistriei, care redefinește frontierele regiunii secesioniste, prin  includerea localităţilor de pe malul drept al Nistrului în regiunea separatistă. Mai mult, susține  deputatul, separatiştii au purces la organizarea exerciţiilor militare intense în oraşul Bender, pe teritoriul unei cetăți istorice medievale cu mare încărcătură simbolică pentru RM. Aceste provocări duc la blocarea   activităţilor Comisiei Unificate de Control şi a echipelor multinaţionale de experţi militari. Nemaivorbind de faptul că arsenalurile militare ale regiunii secesioniste au fost modernizate, şi aceasta cu ajutorul unuia din parteneri ai formatului de negocieri 5+2 –Rusia. În discurs Ana Guțu consideră că  Rusia face un joc dublu, pe de o parte, ea insistă asupra principiului integrităţii teritoriale şi al suveranităţii Republicii Moldova, iar pe de altă parte, Rusia refuză categoric abordarea subiectului vizând soluţia politică a conflictului îngheţat în zona Transnistriei. Vom menționa de asemenea numeroasele declaraţii ale oficialilor ruşi, privind refuzul de a retrage armata rusă de pe teritoriului separatist.

Miercuri Ana Guțu va  lua cuvântul pe marginea raportului ”Corupția – amenințare a statului de drept”.

Ana Guțu este membru titular al delegației permanente a Parlamentului RM la APCE. Actualmente Ana  Guțu este membru al Comisiei pentru afaceri politice și democrație, Comisiei pentru Regulament, imunități și afaceri instituționale,  Comisiei pentru educație, cultură și mass-media APCE.  În anii 2009-2011  Ana Guțu a fost președinta delegației Parlamentului RM la APCE.

Vezi Declaratia scrisa pe tema escaladării situației în zona secesionistă TransistriaTransnistria RO/Declaration Transnistria 2013 /FR

Vezi Discursul privind Transnistria, 24.06.2013 RO/Discours sur la Transnistrie 24.06.13 FR

Vezi Discursul privind combaterea Coruptiei 26.06.2013 RO/Discours Gutu au nom de ALDE combattre la corruption, 26.06.2013 FR

Vezi AICI un reportaj video de Gheorghe Bobeica, sesiunea APCE 24-28 iunie, 2013, Consiliul Europei, Strasbourg, Franța