Monthly Archives

3 Articles

SUPLIMENT LA SESIZAREA CĂTRE CC REFERITOR LA INTERPRETAREA ART.13 DIN CONSTITUȚIE

Posted by on

 

La  15 octombrie deputatul liberal-reformator Ana Guțu a depus un addendum la sesizarea către Curtea Constituțională, înaintată la 26 martie 2013 pe marginea interpretării articolului 13 din Constituția RM referitor la limba română.

Ana Guțu solicită Înaltei Curți constituționalizarea Declarației de Independență a RM, cerându-i ”să confere  Declarației de Independență a Republicii Moldova, adoptate la 27 august 1991 statutul de normă constituțională, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, și nu ”limba moldovenească în baza grafiei latine” precum este formulat în articolul 13 din Constituția RM.”

”Argument: Declarația de Independență a RM precede în timp adoptarea Constituției RM și în calitate de act politic fondator primează asupra Constituției RM adoptate în 1994.

Din precedentul jurisprudenței constituționale internaționale. Consiliul Constituțional al Franței, începând cu anul 1973, a constituționalizat mai multe principii din Declarația Universală a Drepturilor Omului și Cetățeanului adoptată în 1789 (libertatea individului, libertatea economică, dreptul la viața privată ș.a.). Prin urmare, acest precedent servește drept sursă de drept constituțional pentru a fi preluată și implementată. ”

Deputatul Ana Guțu menționase ideea constituționalizării Declarației de Independență:

În Discursul său de iua Limbii Române, 31 august 2013, Grădina Ștefan cel Mare, Chișinău

La Emisiunea ”Ochiul public” moderată de Vera Nastasiu  la Noroc TV din 9 septembrie 2013

La Emisiunea ”Rostul zilei” moderată de  Maria Bulat-Saharneanu la Radio Vocea Basarbiei

Citește AICI suplimentul la sesizarea din 26 martie 2013

 

 

RM nu are alternativă pentru modernizarea în profunzime a societăţii decât integrarea europeană

Posted by on

Interviu cu Ana Guţu, preşedinta Comisiei pentru Politică externă şi Integrare Europeană.

IMG_2143

Mai multe voci susțin că țara noastră va avea succes la Vilnius. Ce se va întîmpla cu Republica Moldova în cazul în care parafează Acordul, dar și în situație inversă?

A.G. Cu siguranţă, RM va parafa la Vilnius Acordul de Asociere cu UE, după aceasta va urma pregătirea pentru semnarea acordului, procedură legată de mai multe aspecte tehnice. Semnarea Acordului de Asociere se va reuşi, probabil, către mijlocul anului 2014 şi iată după aceasta va începe adevărata muncă a tuturor celor implicaţi în procesul de modernizare a RM –  politicieni, funcţionari, societatea civilă, simpli cetăţeni. RM nu are alternativă pentru modernizarea în profunzime a societăţii decât integrarea europeană. Pentru aceasta e nevoie să muncim cu toţii, fără excepţie.

Presiunile Rusiei sunt condamnabile. În cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ați vorbit despre comportamentul ostil al rușilor. Oficialii Europeni de asemenea cunosc situația și susțin eurointegrarea Republicii Moldova în continuare. Cum ar putea fi  negociată relația R. Moldova cu Federația Rusă, așa încît să fie reluate exporturile, moldovenii care muncesc în Rusia să nu sufere și să beneficiem de resurse energetice mai departe?

A.G. Rusia a demonstrat în repetate rânduri că nu este un partener care acţionează în baza principiului de paritate. Şi-a tratat partenerii, mai ales fostele republici sovietice,  ca pe nişte vasali. Republica Moldova nu este o gubernie rusească, RM este un stat suveran şi independent, cu atât  mai mult RM nu trebuie să consulte Rusia în problema vectorului său de politică externă. Unica soluţie pentru producătorii din RM este să-şi reorienteze mărfurile şi produsele către piaţa UE, fapt care i-ar mobiliza pentru ameliorarea calităţii acestor produse. Rusia mereu va uza de presiuni şi de şantaj în scopuri politice. Nu există remedii diplomatice în acest sens până când Rusia nu va deveni un stat cu adevărat democratic. Iar cetăţenii RM care muncesc în Rusia au două opţiuni fie să se dezică de condiţiile de sclavie modernă (căci altfel nu poţi numi munca lor pe şantierele Rusiei) şi să revină la familiile lor, fie să-şi ia cetăţenia rusă şi să se naturalizeze acolo, dacă nu văd nicidecum revenirea lor acasă.

Vezi AICI interviul integral

APCE PROMITE REPUBLICII MOLDOVA TRECEREA LA POST-MONITORIZARE

Posted by on


La 2 octombrie în cadrul şedinţei plenare APCE a avut loc dezbaterea raportului Respectarea de către RM a obligaţiunilor şi angajamentelor faţă de CoE. Dezbaterea a fost una foarte intensă,  majoritatea vorbitorilor au declarat susţinerea RM în parcursul său de democratizare a şi europenizare. Discuţiile s-au încins în jurul amendamentului 20, formulat de delegaţia RM, care propunea trecerea la post-monitorizare. Unicul din cei prezenţi în sala plenului care s-a opus la toate amendamentele în favoarea RM a fost comunistul Petrenko.

Ieri deputaţii au constatat necorespunderea textului din ultimul punct al rezoluţiei adoptate cu textul care afost votat în plen. Delegaţia RM a sensibilizat plenul APCE, preşedinţia şi cancelaria plenului să verifice stenograma şi video, care denotă discordanţe. Astfel, fraza cu privire la rămânerea RM sub monitorizare, conform variantei votate   de plen, nu trebuia să se regăsească în varianta finală a rezoluţiei.

 

Delegaţia va sesiza Comisia regulament, imunităţi şi afaceri instituţionale pentru a clarifica incidentul.

Vezi aici discursul deputatului Ana Gutu RO

Voir ici le discours sur le monitoring, 02 octobre, 2013, APCE, Strasbourg, France

kuva