Daily Archives

One Article

STAREA ACTUALĂ A RELAȚIILOR MOLDO-RUSE ÎN CONTEXTUL VIZITEI LUI ROGOZIN

Posted by on

20140821_135222

VEZI AICI VIDEO de la briefing-ul de presă, 21 august 2014

Odată  cu semnarea și ratificarea Acordului de Asociere a RM la UE, prin care Republica Moldova și-a spus ferm cuvântul în privința modernizării sale socio-economice prin realizarea dezideratului național – integrarea europeană – Rusia și-a întețit ostilitățile vizavi de RM. Drept dovadă servește embargoul rusesc la vinurile, fructele și legumele produse în RM, dar și introducerea taxelor vamale la un șir de produse din RM, acțiuni care prejudiciază grav economia statului nostru, pierderile constituind sute de milioane de lei. Discursul politic al oficialilor Kremlinului este unul neprietenos, orientat spre tensionarea relațiilor cu RM, deoarece aceasta și-a ales calea integrării europene.

Partidul Liberal Reformator consideră că în contextul crizei geopolitice din regiune, și anume, războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei (anexarea Crimeei, operațiunile de susținere a teroriștilor-separatiști pro-ruși) – Republica Moldova trebuie să-și definească foarte clar relațiile cu Rusia. În primul rând, e necesar de a constata răcirea considerabilă a acestor relații, în urma deciziilor unilaterale luate de oficialitățile ruse, care afectează economia RM. În al doilea rând, guvernul trebuie să întreprindă măsuri de răspuns la introducerea taxelor vamale pentru produsele moldovenești și să introducă taxe vamale pentru produse de proveniență rusească, pregătind astfel piața autohtonă pentru constituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. În al treilea rând, e necesar de demarat procedura de retragere RM din CSI (fracțiunea PLR în parlamentul RM a înregistrat un proiect de lege în acest sens). În al patrulea rând, autoritatea abilitată de reglementarea în audiovizual trebuie să ia măsuri  drastice  în vederea stopării dominației propagandei ruse în spațiul informațional din RM.  În al cincilea rând, diplomația RM trebuie să se pronunțe tranșant asupra vizitelor oficialilor ruși, însărcinați cu afaceri în zonele separatiste – a se vedea cazul Rogozin.

Este inadmisibil  ca un oficial rus, care a luptat cu arma în mână împotriva regimului constituțional al RM în războiul de pe Nistru în 1992, care a ofensat în repetate rânduri cetățenii RM și conducerea statului, care a încercat să strângă și să transporte  ilegal documente electorale, ce confirmă separatismul din stânga Nistrului,  să-și facă apariția în cadrul unei vizite pseudo-oficiale la Chișinău, capitala de fapt servind drept escală pentru a merge la Tiraspol, centrul regiunii secesioniste din 1992 încoace – adevărata destinație a lui Rogozin. Partidul Liberal Reformator consideră că orice discuție oficială cu această persoană este lipsită de sens, cu atât mai mult că superiorii săi, nu odată au menționat că Rogozin nu trebuie luat în serios.  Discuțiile oficiale cu Rogozin legiferează, de fapt, recunoașterea independenței regiunii secesioniste Transnistria, care este destinația principală a lui Rogozin.  Escaladarea conflictului armat din Estul Ucrainei cu implicarea separatiștilor din stânga Nistrului poate să se producă inclusiv prin astfel de vizite inopinate, menite să susțină separatismul în zonele vulnerabile din fosta URSS.

Partidul Liberal Reformator consideră că RM trebuie să se concentreze pe agenda sa europeană, dar și  să intensifice eforturile în ceea ce privește prevenirea unei eventuale crize energetice în iarna aceasta. Darea în exploatare a gazoductului Iași-Ungheni și testarea imediată a capacităților acestuia este un prim pas, dar urmează a fi întreprinse  măsuri suplimentare pentru a evita eventuale sistări de către Rusia a gazelor naturale la iarnă.

Partidul Liberal Reformator pledează pentru relații diplomatice corecte cu Rusia, relații bazate pe principiu de egalitate și corectitudine. Orice abordare de pe pozițiile ”fratelui mai mare cu mâna pe robinetul de gaze naturale” este inacceptabilă,  RM nu mai este ”republică-soră”, și nici Rusia nu mai este URSS. Atitudinea ostilă a Rusiei față de RM, manifestată prin embargourile economice recente, trebuie să devină subiect de litigiu internațional, prin sensibilizarea OMC, RM urmând  exemplul altor state europene în acest sens.