Monthly Archives

6 Articles

PROIECTUL „ANI DE ȘCOALĂ”! ANA GUȚU: PRINCIPALA GRIJĂ PE CARE O AVEAM ERA SĂ NU RĂSTORN CĂLIMARA CU CERNEALĂ

Posted by on
PROIECTUL „ANI DE ȘCOALĂ”! ANA GUȚU: PRINCIPALA GRIJĂ PE CARE O AVEAM ERA SĂ NU RĂSTORN CĂLIMARA CU CERNEALĂ

Portalul TRIBUNA continuă proiectul „Ani de școală”. De această dată, vă propunem să cunoașteți experiența fostei deputate Ana Guțu, secretar de stat la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Când am mers la școală prima dată… principala grijă pe care o aveam era să nu răstorn călimara cu cerneală (în acele timpuri scriam cu toc cu peniță pentru a caligrafia frumos literele) deoarece riscam să-mi pătez șorțul alb.

Cea mai frumoasă amintire din anii de școală este…sentimentul de revenire în clasă după vacanța de vară, atunci când eram plini de energie și impresii estivale. Lunile de vară treptat-treptat ne schimbau pe toți, la 1 septembrie eram în parcă alții, dar totodată aceiași – am avut marele noroc să mă regăsesc în aceeași clasă cu toșți colegii mei de la început până la absolvire.

Cel mai greu în acea vreme era. Să suport cravata pionierească la gât și să rezist la careurile dedicate sărbătorilor sovietice-comuniste.

Disciplinele mele preferate -… limba franceză, limba română, istoria și matematica.

Profesorul care și-a lăsat amprenta asupra mea… (cine și de ce?) prima mea învățătoare Eudochia Bălăescu, era ageră, energică și avea cheița fermecată pentru toți copiii din clasă, indiferent de temperament, capacități și aptitudini.

Școala m-a învățat… să fiu insistentă în a-mi promova ideile și proiectele mele, chiar dacă nu prea armonizau cu ideologia timpului.

Anii de școală sau cei de studenție? De ce? Anii de studenție, deoarece vârsta tinereții oferă deschidere, oportunități, iar universitatea – libertatea de a gândi, de a adera la doctrine filosofice și de a decide referitor la propia-ți mondoviziune.

Dacă aș da timpul înapoi – în anii de școală sau de studenție, aș… reface același parcurs, doar că aș comunica mai liber cu profesorii, pentru a le cunoaște istoriile lor, frământările care îi măcinau.

Sfatul meu pentru cei care sunt elevi și studenți în această perioadă este…să profite de oportunitățile fabuloase ale noilor tehnologii informaționale, să nu se piardă în multitudinea posibilităților, să-și definească prioritățile la fiecare etapă avieții, și,în consecință, să-și gestioneaze proiectele educaționale și profesionale cumpătat,  cu multă pasiune și dedicație”, a mărturisit Guțu.

Andriana Cheptine

Întâlnire cu managerii Fondului de Investiții Sociale din Republica Moldova

Posted by on
Întâlnire cu managerii Fondului de Investiții Sociale din Republica Moldova

La 28 august 2020, conducerea  Instituției Publice „Fondul de Investiții Sociale din Moldova” (IP FISM) a avut o întrevedere cu Doamna Ana Guțu, Secretar de Stat la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României.

În cadrul discuțiilor s-au abordat diferite aspecte legate de experiența IP FISM în implementarea proiectelor de reabilitare a infrastructurii sociale, finanțate de diverși donatori: Banca Mondială, Banca Germană KfW și, în special, Guvernul României în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova.

”Experiența bogată pe care o are Fondul de Investiții Sociale în evaluarea și monitorizarea proiectelor sociale poate contribui la optimizarea proceselor și procedurilor de valorificare a fondurilor românești și europene, deoarece în activitatea sa Fondul se bazează pe principii de transparență, implicare și responsabilizare a beneficiarilor”, a precizat directorul IP FISM, Iurie Chiorescu.

Doamna Ana Guțu a menționat importanța ajutorului financiar acordat de Guvernul României în vederea creării accesului populației din diferite zone ale republicii la servicii sociale de calitate, a apreciat rezultatele activității FISM în procesul de valorificare a grantului Guvernului României pentru renovarea grădinițelor de copii din țară și, totodată, a susținut ideea promovării principiului ”primul venit – primul servit” în vederea sporirii competitivității în procesul de atragere a investițiilor de către administrațiile publice locale.

Întâlnire cu aleșii locali la Primăria Sângerei, Republica Moldova

Posted by on
Întâlnire cu aleșii locali la Primăria Sângerei, Republica Moldova

În ajunul sărbătorii Limba noastră cea română, marcată pe ambele maluri ale Prutului, la invitația primăriei Sîngerei, alături de consilierii mei Valerian Vreme și Marius Poșa am discutat la 26 august 2020 cu aleșii locali despre relația bilaterală România – Republica Moldova, despre rezultatele celor 10 ani de parteneriat strategic România- Republica Moldova. Am avut onoarea să prezint misiunea și atribuțiile DRRM, acțiunile și programele DRRM pentru facilitarea cooperării descentralizate între localitățile din România și Republica Moldova. Mulțumim domnului primar Arcadie Covaliovpentru invitație și buna organizare a întrevederii.

Întrevedere la Primăria Ruseștii Noi, Hâncești, Republica Moldova

Posted by on
Întrevedere la Primăria Ruseștii Noi, Hâncești, Republica Moldova

la 25 august 2020 am avut întrevedere cu primarul de Ruseștii Noi, Ialoveni, doamna Valentina Meșina. Împreună cu domnii Valerian Vreme și Marius Poșa, consilierii mei pe cabinet D.R.R.M., am purtat discuții constructive la subiectul cooperărilor descentralizate cu localitățile din România. Am vizitat Muzeul localității, am analizat idei și proiecte concrete, care vor ameliora viața tuturor membrilor comunității din Ruseștii Noi.Am convenit să acordăm asistență în materie de expertiză pentru a facilita punerea în aplicare a proiectelor infrastructurale și a celor de conexiuni antreprenoriale.

Masa rotundă ”Limbă, istorie, cultură, tradiție, spiritualitate pe ambele maluri aler Prutului” , 24 august 2020, Chișinău

Posted by on
Masa rotundă ”Limbă, istorie, cultură, tradiție, spiritualitate pe ambele maluri aler Prutului” , 24 august 2020, Chișinău

La 24 august 2020 am participat la Masa rotundă ”Limbă, istorie, cultură, tradiție, spiritualitate pe ambele maluri aler Prutului” din cadrul Academiei de vară a cadrelor didactice, organozată de Ministerul Educației, Cercetării și Culturii din Republica Moldova. Am vorbit despre misiunea și atribuțiile Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, despre necesitatea de a promova prin proiecte durabile comunitatea de limbă, istorie, tradiții, valori și spiritualitate creștin-ortodoxă în Republica Moldova. La discuții au participat ambasadorul României în Republica Moldova Excelența Sa domnul Daniel Ioniță, ministrul Educației, Cercetării și Culturii din Republica Moldova doctorul conferențiar domnul Igor Șarov și șefa cabinetului MECC doctorul în pedagogie doamna Mariana Marin.