PROIECTUL „ANI DE ȘCOALĂ”! ANA GUȚU: PRINCIPALA GRIJĂ PE CARE O AVEAM ERA SĂ NU RĂSTORN CĂLIMARA CU CERNEALĂ

Posted by on
PROIECTUL „ANI DE ȘCOALĂ”! ANA GUȚU: PRINCIPALA GRIJĂ PE CARE O AVEAM ERA SĂ NU RĂSTORN CĂLIMARA CU CERNEALĂ

Portalul TRIBUNA continuă proiectul „Ani de școală”. De această dată, vă propunem să cunoașteți experiența fostei deputate Ana Guțu, secretar de stat la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Când am mers la școală prima dată… principala grijă pe care o aveam era să nu răstorn călimara cu cerneală (în acele timpuri scriam cu toc cu peniță pentru a caligrafia frumos literele) deoarece riscam să-mi pătez șorțul alb.

Cea mai frumoasă amintire din anii de școală este…sentimentul de revenire în clasă după vacanța de vară, atunci când eram plini de energie și impresii estivale. Lunile de vară treptat-treptat ne schimbau pe toți, la 1 septembrie eram în parcă alții, dar totodată aceiași – am avut marele noroc să mă regăsesc în aceeași clasă cu toșți colegii mei de la început până la absolvire.

Cel mai greu în acea vreme era. Să suport cravata pionierească la gât și să rezist la careurile dedicate sărbătorilor sovietice-comuniste.

Disciplinele mele preferate -… limba franceză, limba română, istoria și matematica.

Profesorul care și-a lăsat amprenta asupra mea… (cine și de ce?) prima mea învățătoare Eudochia Bălăescu, era ageră, energică și avea cheița fermecată pentru toți copiii din clasă, indiferent de temperament, capacități și aptitudini.

Școala m-a învățat… să fiu insistentă în a-mi promova ideile și proiectele mele, chiar dacă nu prea armonizau cu ideologia timpului.

Anii de școală sau cei de studenție? De ce? Anii de studenție, deoarece vârsta tinereții oferă deschidere, oportunități, iar universitatea – libertatea de a gândi, de a adera la doctrine filosofice și de a decide referitor la propia-ți mondoviziune.

Dacă aș da timpul înapoi – în anii de școală sau de studenție, aș… reface același parcurs, doar că aș comunica mai liber cu profesorii, pentru a le cunoaște istoriile lor, frământările care îi măcinau.

Sfatul meu pentru cei care sunt elevi și studenți în această perioadă este…să profite de oportunitățile fabuloase ale noilor tehnologii informaționale, să nu se piardă în multitudinea posibilităților, să-și definească prioritățile la fiecare etapă avieții, și,în consecință, să-și gestioneaze proiectele educaționale și profesionale cumpătat,  cu multă pasiune și dedicație”, a mărturisit Guțu.

Andriana Cheptine