Monthly Archives

6 Articles

DELEGAȚIA PARLAMENTULUI RM LA APCE S-A ÎNTÂLNIT CU SECRETARUL GENERAL AL CONSILIULUI EUROPEI

Posted by on

foto blog secr.gen

La 23 aprilie membrii delegației parlamentului RM la APCE Ana Guțu și Valeriu Ghilețchi au avut o întrevedere cu Secretarul General al CoE Domnul Thobjorn Jagland pentru a discuta pe marginea situației politice din RM. Secretarul General al CoE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la actuala criză politică din RM, inclusiv referindu-se la decizia Curții Constituționale, care, potrivit lui, va complica procesul de ieșire din impasul politic. Referindu-se la plângerea reprezentanților PCRM pe marginea amendării Codului electoral (introducerea sistemului electoral mixt), Secretarul General a menționat rapiditatea procedurii, care ar fi trebuit să lase loc pentru discuții mai largi cu societatea civilă pe marginea noului sistem electoral. Totodată Secretarul General al CoE a fost de acord cu opinia că actualul sistem electoral favorizează dreptul și voința exclusivă a liderilor politici în întocmirea listelor de candidați pentru calitatea de deputat în parlamentul RM. Ana Guțu a formulat invitația de a ajuta din nou RM în vederea depășirii crizei politicie din RM prin venirea la Chișinău și medierea crizei declanșate în scopul asigurării stabilității politice pe parcursul mandatului actual, cu posibilitatea evitării unei noi runde de alegeri anticipate.

ANA GUȚU A FOST ALEASĂ VICE-PREȘEDINTA GRUPULUI ALDE ȘI MEMBRU AL BIROULUI POLITIC ALDE, APCE, STRASBOURG, FRANȚA, 22 APRILIE 2013

Posted by on

ALDE_oct2012-300x199 foto mica 1

La 22-25 aprilie are loc  la Strasbourg, Franța, sesiunea APCE. Deputatul PL Ana Guțu, a fost aleasă prin aclamare în calitate de vice-președinte a grupului politic Alianța Liberalilor și Democraților din Europa (ALDE), cât și membru al biroului politic ALDE. Actuala sesiune APCE va fi tribuna invitaților de onoare precum președintele Germaniei Joachim Gauck,

premierul României Victor Ponta, vice-președintele Consiliului federal, șeful departamentului federal al afacerilor externe al Elveției Didier Burkhalter, Comisarul pentru drepturile omului al CoE Nils Muiznieks ș.a.

Ana Guțu, în numele grupului ALDE,va adresa întrebare premierului Georgiei Bidzina Ivanishvili.

Membrii delegației parlamentului RM la APCE vor avea întrevederi cu delegația poloneză la APCE.

Vezi Aici declarașia Consiliului de Reformare PL difuzată membrilor grupului ALDE (FR) /Vezi declarația CRLP (EN)

Vezi AICI interviul cu Ana Gutu din cadrul sesiunii APCE 22-25 aprilie 2013

VIZITE EN MOLDAVIE DE JEAN-PAUL WAHL, CHARGE DE MISSION EUROPE DE L’ASSEMBLEE PARLEMENTAIRE DE LA FRANCOPHONIE

Posted by on

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Le 17 avril Jean-Paul Wahl, chargé de mission Europe, a visité Chisinau, afin de mettre au point le programme de la réunion annuelle de la Régionale Europe de l’Assemblée Parlementaire de la Francophonie.  Il a eu des entrevues avec la vice-présidente du parlement moldave, avec M.Emmanuel Scoulios, Directeur de l’Alliance Française, M.Roman Kwiatkowskii, Responsable de l’Antenne de Chisinau  de l’Agence Universitaire de la Francophonie, avec les membres de la délégation moldave à l’APF. Dans l’après -midi le député belge a eu une rencontre avec les étudiants et les professeurs francophones de l’Université Libre Internationale de Moldavie. Les étudiants et les professeurs lui ont adréssé des questions visant la démocratie participative, les politiques linguistiques en Belgique, les activité de l’APF. Une exposition des livres francophones des professeurs de l’ULIM a été organisé par le Département bibliotécaire de l’ULIM.

Jean-Paul Wahl est resté impressionné par la culture francophone dynamique et enrichissante qui existe en République de Moldavie.

La réunion de la Régionale Europe de l’APF se tiendra le 25-28 novembre 2013 et sera hébergée par le Parlement moldave et par l’ULIM.

Discursul NEPRONUNȚAT al deputatului PL Ana Guțu la 5 martie 2013 în ziua cădertii guvernului AIE-2

Posted by on

La 5 martie deputatul PL Ana Guțu a pregătiti un discurs prin care a dorit să-și exprime dezacordul cu moțiunea de cenzură inițiată de PCRM. În cadrul ședinței fracțiunii colegii au agreat conținutul discursului. După venirea cu întârziere a liderului PL Mihai Ghimpu la acea ședință de pomină,  acesta a strigat la colegii săi, i-a făcut trădători intelectuali, corupți,  și le-a ordonat să nu iasă nimeni la tribuna în afară de el, dacă  nu vor avea de gând să ceară demisia lui Filat. Când Ana Guțu i-a replicat că a cere demisia lui Filat vine în contradicție cu acțiunea fracțiunii de a nu vota moțiunea de cenzură și că  va ieși pe cont propriu cu un discurs, Ghimpu a înjurat-o de mamă, a calomniat-o, apostrofând-o cu cele mai josnice cuvinte ce țin de un jargon suburban de cea mai proastă speță. 

Iată textul discursului NEPRONUNȚAT de către deputatul PL Ana Guțu în ziua de 5 martie, când a fosrt votată moțiunea de cenzură împotriva guvernului AIE-2.

DISCURSUL ANEI GUȚU PE MARGINEA MOȚIUNII DE CENZURĂ INIȚIATĂ DE FRACȚIUNEA PCRM, PARLAMENTUL RM, 5 MARTIE 2013

 Stimați colegi deputați, onorată asistență,

În anul   62 până la  nașterea lui Hristos, Marcus Tulius Cicerone, faimos politician, avocat și orator din Roma Antică, a pronunțat 4 discursuri intrate în istorie cu genericul Catilinarae.   Toate erau  adresate lui Catilina, senator roman, care intenționa să efectueze o lovitură de stat. Primul discurs al lui Cicerone începea astfel:  « Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?Quam diu etiam furor iste tuus nos eludet?” Traducerea profană sună cam așa: ”Cât timp, Catilina, vei mai abuza de răbdarea noastră? Până când această furie a ta ne va scoate pe noi din sărite?” Aceste  discursuri au rămas în istorie drept un model de elocință, dar și decidență politică, deoarece, în final, Catilina nu și-a realizat planurile sale. Cu o sută de ani mai târziu, împăratul roman Claudius Caesar Augustus Germanicus Nero ordonase incendierea Romei, pentru a declanșa inspirația pretinsului său talent poetic, ca mai apoi să dea vina pe creștini pentru dezastrul provocat de el.

După mai mult de 2000 de ani, Cicerone ar fi încântat să pronunțe aceleași discursuri, dar în parlamentul RM, iar Nero ar da foc RM pentru a-și satisface orgoliile de pseudo- om al artelor. Am făcut referință la această parabolă metaforică, deoarece anume așa putem trata  momentul istoric prin care trece RM chiar astăzi.

Moțiune de cenzură împotriva guvernului AIE, Doamnelor și Domnilor?

Cine este autorul acestei moțiuni de cenzură? Opoziția?

Cea care a  strangulat libertățile și drepturile fundamentale pe parcursul a opt ani de guvernare?

Opoziția, care a furat cu japca proprietățile statului?

Opoziția, care a izolat RM în plan internațional, a alungat partenrii de dezvoltare, a tăinuit sute de incidente gen Pădurea Domnească?

Această opoziție îndrăznește astăzi să ne dea lecții de moralitate politică?

Doamnelor și Domnilor!

La ora actuală pentru Republica Moldova nu există prioritate națională mai vitală decât parcursul nostru european. Toate eforturile guvernului de coaliție AIE  au fost direcționate pe calea reformelor. Da, reformele sunt lente, da, reformele sunt dureroase și nepopulare, da reformele stârnesc ambiguități în interpretare și deraiază spre parțialitate, asemuită cu vendeta de Sicilia sau de Corsica. Dar nimeni nu a spus că într-un timp foarte scurt va pogorî edenul peste RM și se vor sfârși toate problemele noastre. Pentru a asigura bunul mers al reformelor e nevoie de RESPONSABILITATE, însă la acest capitol avem carențe serioase. Din punctul de vedere al  cultivării  responsabilității, școala sovietică a fost una fatală pentru cetățenii noștri, inclusiv pentru reprezentanții elitei politice.

Venim dintr-un regim totalitar, abia de învățăm ce înseamnă democrație.

Totodat, dezaprobăm vehement  vechile apucături de a face justiție la telefon, de a regla conturile, profitând de haosul sistemului judiciar. Nu aceasta așteaptă cetățenii de la noi, Doamnelor și Domnilor! Cu atât mai mult, în mijlocul mandatului de guvernare, după o penibilă perioadă de instabilitate politică și blocaj instituțional, vine iubita și neperisabila  noastră opoziție comunistă cu moțiunea de cenzură împotriva guvernului AIE!

A te ralia acestei moțiuni de cenzură înseamnă a subscrie fiecarui cuvânt din nota argumentativă.  Nu ne miră votul solidar al opoziției în susținerea aceste moțiuni. Ne miră intențiile unor parteneri de coaliție de a susține această moțiune.

Stimați politicieni, deputați, bărbați/oameni cu pretinsă gândire de stat, colegi de alianță,

Competiția și aroganța dintotdeauna au fost apanajul politicienilor, dar, treziți-vă, a  trecut timpul războaielor corp la corp, nu ne faceți să ne simțim prizonierii unui patriarhat medieval la începutul secolului 21.

Stimați colegi deputați cei care sunteți în postură de Catilina și Nero, nu dați foc parcursului european al RM în preajma summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnus!  Grebla și rânza proverbială ar trebui să vă servească la ceva! Istoria este o carte deschisă, din care liderii înțelepți știu să învețe, iar cei inepți  o ignoră pentru a fi blamați și dați uitării de posteritate.

Doamnelor și Domnilor,

Fracțiunea PL nu va susține moțiunea de cenzură, noi reexprimăm încrederea în miniștrii delegați din partea PL, și sperăm că ai noștri colegi din guvernul de coaliție, în cazul nevotării moțiunii de cenzură, își vor  reevalua  prestația. Îi îndemnăm să accelereze procesul de reforme pentru a nu dezamăgi cetățenii RM, pentru a nu compromite parcursul nostru european.

Vă atrag atenția, stimați colegi: afară e primăvară europeană. Să nu permitem celor de-alde Catilina și Nero din parlamentul RM să manipuleze cu votul nostru, care urmează a fi unul extrem de responsabil! Nu distrugeți speranța familiilor, copiilor și nepoților  Dumneavoastră, fiți alături de cetățeni!

Vă mulțumesc pentru atenție!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DECLARAȚIA CONSILIULUI DE REFORMARE A PARTIDULUI LIBERAL, 12 APRILIE 2013

Posted by on

PL-reforma(1)

La 12 aprilie 2013 un grup de membri PL alcătuit di 7 deputați, 2 miniltri, mai mulți viceminiștri și președinți ai organizațiilor teritoriale PL au ieșit în fața presei cu o declarație prin care se solicită modernizarea PL prin democratizarea procesului decizional, eficientizarea comunicării în interiorul partidului, promovarea resurselor umane valoroase în bază de meritocrație și competiție sănătoasă. Reformatorii solicită de asemenea convocarea congresului extraordinar al PL pentru a*-l alege în fruntea partidului pe Dorin Chirtoacă.

Vezi declaratia-PL

AICI VIDEO de la brefeng-ul Consiliului de Reformare PL

Vezi

Vezi

SOUTENANCE DE THESE DE DOCTORAT A L’UNIVERSITE PANTHEON-SORBONNE PARIS 1

Posted by on

Le 9 avril Mme Ana Gutu a participé en tant que membre du jury scientifique à la soutenance de la thèse de doctorat “Les régimes parlementaires et le mécanisme constitutionnel en Europe Centrale et Orientale”, thèse élaborée par Mme Corina Cojocaru, citoyenne moldave, sous la direction scientifique de M.Jean-Claude Colliard, ancien président de l’Université Panthéon- Sorbonne 1, ancien membre du Conseil Constitutionnel de la France, actuel membre de la Commission de Venise de la part de la France. Le jury scientifique a été présidé par M.Jean Gicquel, professeur émérite de l’Université Panthéon-Sorbonne 1. Les deux rapporteurs de la thèse  ont été Mme Julie Benetti, professeur à l’Université de Reims, Champagne-Ardenne et M.Philippe Claret,  maitre de conférence à l’Université Montesquieu Bordeaux-IV.

La thèse est consacrée à la problématique du droit constitutionnel comparé vue de la perspective du parlementarisme des PECO, l’échantillon principal se réduisant à 6 pays – l’Albanie, l’Estonie, la Hongrie, la République de Moldavie et la République Tchèque. La candidate au grade de docteur en droit public a formulé des conclusions pertinentes pour l’élaboration d’un projet de nouvelle constitution pour la République de Moldavie, compte tenue de l’analyse compartaive des pays de l’Europe Centrale et Orientale. Après la délibération le jury a accordé le grade de docteur en droit public à Mme Corina Cojocaru avec la mention “Très honorable”, ayant reccomandé  la publication de la thèse par l’Université Panthéon-Sorbonne 1.

Mme Ana Gutu a aussi proposé la publication intégrale de la thèse en français par l’ULIM et la diffusion d’un résumé en roumain à l’intention des parlementaires moldaves dans la perspective d’une réforme constitutionnelle à l’avenir.