FĂRĂ TRANSNISTRIA

FĂRĂ TRANSNISTRIA

FĂRĂ TRANSNISTRIA.

Comunicatul MAE de azi al Rusiei, prin care rușii atenționează SUA, NATO că orice atac asupra Transnistriei va fi considerat atac asupra Rusiei, nu a mirat pe nimeni. Atitudinea duplicitară a Federației Rusia față de zonele separatiste, create în mod expres pe teritoriul fostei URSS, inclusiv pe teritoriu Republicii Moldova, nu este o noutate. Doar că în condițiile războiului din regiune devine foarte clar faptul că Rusia este pregătită să dezghețe conflictul din stânga Nistrului.

Din cauză cedărilor succesive, pe care le-a făcut Republica Moldova în cadrul fărmatului 5 + 2 (sub presiunea Rusiei, iar în 2016 și a Germaniei), actualmente autoritățile constituționale ale statului nu controlează din punct de vedere administrativ frontiera cu zona separatistă.

Totodată, instituțiile competente ale Republicii Moldova nu duc nicio evidență a persoanelor care vin în Republica Moldova prin aeroportul internațional și ulterior pot să se deplaseze nestingherit în zona separatistă din stânga Nistrului.

Prin urmare, separatiștii au la dispoziție căi de aducere a potențialilor provocatori sau mercenari pe teritoriul secesionist, ba chiar și la Chișinău.

Am exprimat de mai multe ori opinia mea referitoare la statutul acestei zone separatiste.

Consider că reincorporarea teritoriului secesionist în Republica Moldova va crea dificultăți geopolitice, economice, sociale, strategice de avansare a Republicii Moldova pe calea românească și euroatlantică.

Consider că Republica Moldova trebuie să se unească cu România în frontierele sale controlate până la Nistru.

Soarta zonei secesioniste trebuie să fie decisă de instituțiile internaționale.

În condițiile unui foarte probabil conflict militar în zona separatistă, apare de o manieră absolut logică următoarea întrebare : este gata armata Republicii Moldova să meargă în Transnistria și să lupte pentru acest teritoriu împotriva ocupanților ruși ?

Că doar nu va pune Republica Moldova această sarcină pe umerii armatei ucrainene !

Zona separatistă din stânga Nistrului trebuie izolată, inclusiv din punct de vedere economic. Nu poți oferi unilateral avantaje și beneficii oligarhilor separatiști de a produce și de a exporta în Uniunea Europeană, fără să percepi taxe impozite pentru bugetul public centralizat.

Cetățenilor de bună credință din zona separatistă trebuie să li se ofere posibilitatea să se transfere cu traiul pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova, autoritățile statului oferindu-le tot ajutorul logistic necesar pentru un trai decent: locuință, loc de muncă indemnizații sociale etc.

A venit timpul curajului politic de a spune sus și tare că Republica Moldova nu poate merge înainte pe calea progresului spre Uniunea Europeană sau să se unească cu România, cu o ditamai tumoare malignă în coastă precum e zona separatistă din stânga Nistrului.

Transnistria nu este pământ rusesc, dar nici pământ românesc nu e.

Este bine să învățăm din lecțiile istoriei noastre suficient de elocvente, pentru a nu comite unele din marile erori ale trecutului.