Monthly Archives

5 Articles

PARTIDUL UNIONIST DREAPTA CHEAMĂ LA COEZIUNE ÎN JURUL IDEII UNIRII REPUBLICII MOLDOVA CU ROMÂNIA

Posted by on
PARTIDUL UNIONIST DREAPTA CHEAMĂ LA COEZIUNE ÎN JURUL IDEII UNIRII REPUBLICII MOLDOVA CU ROMÂNIA

Comunicat de presă

Turul doi al scrutinului prezidențial a demonstrat că Republica Moldova nu a făcut mari progrese în materie de democrație electorală, din 2009 până în prezent, în pofida experiențelor similare în scrutinele parlamentare din 2010, 2014, legiuitorul nu a acordat dreptul la vot tuturor cetățenilor Republicii Moldova, mai cu seamă celor circa 1 mln de cetățeni stabiliți cu traiul peste hotare.

Dreapta a atenționat nu o singură dată despre necesitate introducerii tuturor formelor votului la distanță – votul prin corespondență, votul prin procură și votul electronic. Din cauza lipsei de voință politică a liderilor și partidelor politice de la guvernare, mii de cetățeni din diasporă au rămas în afara procesului electoral. Pe de altă parte, multiplele fraude electorale precum votul în absență, transportarea organizată contra bani a alegătorilor din stânga Nistrului pentru a vota în partea dreaptă a Nistrului, obstrucționarea accesului la vot al studenților –  cu siguranță au schimbat rezultatul scrutinului în favoarea candidatului pro-moscovit și pot fi calificate drept fraude electorale, care trebuie investigate penal.

Partidul unionist DREAPTA a calificat din start aceste alegeri prezidențiale drept viciate, inclusiv din cauza manipulărilor la care s-au dedat instituțiile media aservite partinic, concurenții electorali și clericii bisericii ortodoxe din Republica Moldova, aflate în serviciul Patriarhiei Ruse. Considerăm că nici organele judiciare nu și-au făcut datoria, deoarece concurenții electorali finanțați din surse exterioare oculte, fapt interzis de lege, nu au fost excluși din cursă.

Partidul unionist Dreapta a sesizat Comisia de la Veneția și a atenționat instituția asupra imperfecțiunilor electorale din Republica Moldova, de asemenea, a prezentat o notă scrisă membrilor misiunilor de observare a alegerilor prezidențiale din instituțiile europene.

Din păcate, rezultatul final al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova denotă faptul că Republica Moldova nu a avansat prea mult de la 1996 până în prezent. Miza acestor alegeri, ca și a tuturor scrutinelor electorale, a fost orientarea geopolitică a Republicii Moldova. Un președinte pro-rus, dornic de a federaliza Republica Moldova, unul care reprezintă interesele altui stat, reprezintă un adevărat pericol pentru cetățeni. Discursul anti-unionist al lui Igor Dodon, intenția lui de a readuce în spațiul public problematica identitară și lingvistică   servește drept un semnal de mobilizare a tuturor forțelor unioniste din Republica Moldova în perspectiva alegerilor parlamentare, anticipate sau ordinare. Dreapta consideră că a venit timpul coagulării forțelor politice unioniste, capabile să cumuleze votul unioniștilor pentru declanșarea procesului de unificare a celor două state românești.

Republica Moldova a ajuns în punctul de a-și decide soarta pentru binele cetățenilor săi, și decizia epocală, unica valabilă și viabilă în acest sens, este unificarea  plenară cu România, astfel asigurându-le tuturor cetățenilor fără nicio discriminare – protecție economică, socială și securitară. Rezultatul alegerilor demonstrează eșecul opțiunii stataliste – fie ea de dreapta sau de stânga. A venit timpul afirmării plenare a unionismului politic în mod sincer și asumat. Unirea cu România este singura cale de a asigura un viitor împlinit pentru toți cetățenii.

 

Serviciul de presă al partidului unionist DREAPTA, 14.11.2016

ÎN CĂUTAREA ILUZIILOR PIERDUTE

Posted by on
ÎN  CĂUTAREA  ILUZIILOR  PIERDUTE

Scrutinul prezidențial din 13 noiembrie, căci anume cel de-al doilea tur al scrutinului a pus punctul pe ”I”, nu ar trebui să mire pe nimeni în materie de rezultat.

Democrația înseamnă și alternanța la guvernare. În 2009 a venit la putere o coaliție zis pro-europeană, și, după 7 ani de chinuri groaznice, din care a rezultat o singură ”facere” – semnarea și ratificarea Acordului de Asociere cu UE, era de așteptat să-și croiască drum spre frâiele puterii și un partid de stânga. Nu putea să se întâmple altfel, mai ales după  furtul miliardului – o lovitură sub centură aplicată cetățenilor pauperizați și necăjiți ai acestui stat în derivă identitară. Unicul lucru bun a fost destrămarea PCRM, odată cu îmbătrânirea liderului său Voronin. Doar că, locul PCRM a fost ocupat imediat de un alt partid, mai tânăr, mai viguros, însă, exact la fel de statalist, moldovenist și pro-rus ca și PCRM – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Din 2011 acest partid își croiește calea spre putere. Iată cu ocazia revenirii la alegerile directe ale președintelui, ceea ce era inevitabil, s-a produs – o ramură a puterii executive a ajuns în mâinile stângii pro-ruse și anti-unioniste.

Vocile care blamează cetățenii ce au votat pentru Dodon, probabil, sunt rupte de realitate. Stimați ”critici”, mai ales cei  ce vă revărsați amarul pe Facebook, când ați vizitat ultima dată vreo localitate rurală uitată din Republica Moldova? Când ați discutat ultima dată cu bătrâni nenorociți, abandonați singuri în voia sorții prin ungherele caselor părăsite din străfundurile satelor noastre? Acolo nu ajunge nici facebook-ul, nici poștașul, nici asistentul social, nici copiii plecați pentru totdeauna fără cale de întoarcere. Sărăcia materială, dar mai ales cea spirituală, este soră cu stânga pro-rusească și nostalgică. Propaganda obraznică instituțiilor media rusești și-a făcut efectul timp de 25 de ani și va mai da peste cap multe proiecte progresiste.

Decepția pierderii alegerilor de către Maia Sandu este mare. La fel de mare ca și iluziile legate de posibila sa victorie în acest scrutin, la fel de mare ca și valul de susținere de care a beneficiat Maia Sandu din partea diasporei și a segmentului pro-vest al societății. Miza acestor alegeri a fost exact aceea ca și toate mizele în alegerile din RM de la 1991 încoace – orientarea geopolitică. Oricât de mult a vrut Maia Sandu și consilierii săi să mute accentele pe lupta anti-corupție, votul a fost în exclusivitate geopolitic. Ce a clacat? Simplu: deficiențele procedurilor electorale prin lipsa votului la distanță (în 2009 deja propuneam votul prin corespondență, electronic, prin procură și de două zile în diasporă, dar nu a fost acceptat de nimeni)  și desigur, lipsa posibilităților financiare și mediatice, de care a beneficiat din plin Dodon. Republica Moldova a revenit exact în punctul din care a pornit în 1996.

Lupta trebuie reluată, dar, de această dată cu un entuziasm înmiit. Doar că entuziasmul trebuie investit într-o singură idee viabilă și acceptabilă – Unirea Republicii Moldova cu România. În această campanie au răsunat din nou voci, inclusiv din partea unor pretinși intelectuali, unioniști convinși, că acum nu e timpul să avem discurs unionist, că acum trebuie să-i  dăm jos pe oligarhi, apoi să ne vedem de treabă la noi acasă, și, cândva, la sfântul așteaptă, poate ne vom uni. Defetismul unioniștilor în acest scrutin prezidențial a devenit deja proverbial. Am spus în campania electorală că odată cu acest scrutin unionismul va fi instituționalizat în Republica Moldova. Asta s-a întâmplat. Deoarece după victoria lui Dodon unionismul va deveni subiect de  prim interes politic aici în Republica Moldova. Toată lumea bună se va pregăti de alegerile parlamentare, fie ordinare fie anticipate.

Iar miza de data acesta va fi una – dăm start procesului de unificare a Republicii Moldova cu România. Deja nu va mai fi loc pentru scuze lașe și ipocrite ”că nu e timpul unirii”. Ba da, domnilor politicieni pro-vest, analiști, politologi, academicieni, profesori, scriitori – a venit timpul Unirii Republicii Moldova cu România. Este timpul nostru, să ni-l asumăm!

 

DREAPTA DESPRE CEL DE-AL DOILEA TUR DE SCRUTIN PREZIDENȚIAL

Posted by on

Comunicat de presă

Peste câteva zile, pe data de 13 noiembrie 2016, cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la cel de-al doilea Tur al alegerilor prezidențiale. Partidul unionist DREAPTA consideră, că o veritabilă legitimitate a viitorului Președinte al Republicii Moldova poate rezulta doar dintr-o participare numeroasă, cu mult peste 50%, a alegătorilor la scrutin. În ultima perioadă, se face tot mai vizibilă o mobilizare fără precedent a alegătorilor, mai ales prin intermediul noilor tehnologii și a rețelelor de socializare virtuale. În privința participării la Turul 2 al alegerilor prezidențiale, este atestat un activism extrem de sporit, mai ales printre reprezentanții Diasporei – a cetățenilor stabiliți temporar sau permanent în afara Republicii Moldova. Astfel, putem anticipa o participare a unui număr foarte important de cetățeni din Diaspora la scrutinul din 13 noiembrie 2016.

În acest context, Partidul unionist DREAPTA își exprimă profundul regret vizavi de o serie de decizii recente ale Comisiei Electorale Centrale, care au limitat implicarea Diasporei în alegerile prezidențiale. Printre cele mai contestabile decizii de acest fel, amintim aici : excluderea Diasporei din procesul de colectare de semnături în favoarea candidaților, refuzul CEC de a solicita Guvernului deschidere de secții de vot suplimentare în Diaspora (în pofida mai multor petiții semnate de mii de cetățeni, în diferite locații de pe mapamond), refuzul CEC de a solicita Guvernului și Parlamentului modificarea ad-hoc a Codului Electoral, pentru a permite votarea în Diaspora în bază buletinului de identitate.

Amintim, totodată, că pe parcursul ultimilor ani, mai mulți exponenți ai Partidului unionist DREAPTA, au pledat în mod activ în spațiul public, pentru introducerea mai multor elemente noi în Codul Electoral, care ar permite tuturor cetățenilor din Diaspora să-și exercite dreptul constituțional de participare la scrutinele naționale. Printre cele mai importante propuneri formulate, amintim aici :

  • Introducerea modalităților de vot la distanță: prin corespondență, prin procură și prin Internet ;
  • Deschiderea secțiilor de vot din străinătate pe parcursul a două zile consecutive, pentru a permite dublarea numărului de votanți potențiali ;
  • Suplimentarea numărului de birouri de vot în afara Republicii Moldova ;
  • Posibilitatea de a vota în afara Republicii Moldova inclusiv în baza buletinului de identitate.

Partidul unionist DREAPTA invită autoritățile Republicii Moldova să inițieze un dialog durabil și eficient cu reprezentanții Diasporei, în vederea perfecționării legislației electorale.

Alegerile prezidențiale au demonstrat odată în plus că lupta politică în Republica Moldova se dă pentru vectorul geopolitic. Republica Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în 2014, fapt care a permis ancorarea statului într-un cadru legislativ și economic european.

Cedarea unei ramuri a puterii executive precum e președinția în mâniile unui lider pro-moscovit  ar însemna destabilizarea situației interne, inclusiv pericolul unui ”maidan” moldovenesc. În aceste condiții, rămânând ferm și fidel dezideratului Unirii Republcii Moldova cu România, partidul unionist DREAPTA cheamă toți alegătorii unioniști să voteze împotriva candidatului pro-rus Igor Dodon, acordând o șansă Maiei Sandu.

Creditul de încredere, pe care îl acordăm Maiei Sandu este în exclusivitate motivat de viziunile sale pro-occidentale și promisiunea că prima vizită după investirea sa în funcție va fi efectuată de președinta Maia Sandu la București. Chișinău și București sunt două inimi românești. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Serviciul de presă al partidului unionist DREAPTA

REPLICĂ PENTRU ANALISTUL DIN ”GROTA CON(TRA)FORT”

Posted by on
REPLICĂ PENTRU ANALISTUL  DIN  ”GROTA  CON(TRA)FORT”

În editorialul său din 2 noiembrie, la Radio Europa Liberă, analistul și scriitorul Vitalie Ciobanu se indignează  de faptul că prea puțină lume a ieșit la vot și că, vezi, Doamne, liderii unioniști au compromis idealul Unirii prin prestația slabă în materie de voturi. Mai mult, acesta aruncă săgeata în adresa liderilor unioniști, numindu-i ”politicieni lipsiți de credibilitate”.

Opinia analistului inamovibil de la Radio Europ Libere  este că toți candidații ar fi trebuit să se retragă din cursă, deoarece miza acestor alegeri este cu totul alta.

Domnule Vitalie Ciobanu, scriitor și redactor-șef al revistei Contrafort, ați auzit cumva despre democrație? Cunoașteți oare definiția democrației și că aceasta presupune pluralism de opinii, libertate de exprimare și mai cu seamă, dreptul de a milita politic pentru o idee? Idee, domnule Ciobanu, nu materie! Cine sunteți dumneavoastră pentru a vă aroga misiunea de etichetare a liderilor unioniști din Republica Moldova? Ce ați făcut dumneavoastră personal pentru promovarea românismului și unionismului? Ați ajuns cumva în toate cătunele din Republica Moldova de la Giurgiulești până la Naslavcea ca să donați cărți românești bibliotecilor școlare? Să le vorbiți profesorilor și elevilor despre Unire? Ați pregătit cumva curricula școlară și universitară pentru tinerele generații de după 1989? Ați pledat pentru adevărul științific și unionism  în instanțe judiciare? Ați ținut discursuri academice și politice în fața forurilor europene pentru a spune întregii lumi că suntem români și vorbim limba română,  și că națiunea română trebuie reîntregită?

Ținem foarte bine minte cu toții editorialele dumneavoastră, prin care ați glorificat un lider de culoare verde, de ce nu-l mai pomeniți acum? Unde este acel lider? E la pârnaie și nu mai are nevoie de scribuiarzi la curte pentru a ticlui editoriale și discursuri patetice?

Câte lecții ați ținut, domnule Ciobanu, în fața tinerilor de la 1989 încoace? Câte cărți ați editat fără nici un ban din bugetul public? Câte proiecte internaționale ați gestionat pentru a arăta fața cea mai bună a resurselor umane din Republica Moldova? Spuneți că Ana Guțu nu e credibilă. Vă amintesc, Ana Guțu nu a cântat niciodată osanale niciunui lider politic, ci invers, a mers împotriva unor lideri politici miopi, asumându-și decizii de importanță vitală pentru acest teritoriu lovit de provizorat, pe nume Republica Moldova.

În tot acest răstimp, dumneavoastră, ați preferat să rămâneți în zona de con(tra)fort intelectual, scriind editoriale și citindu-le de pe foaie la microfonul Europei Libere sau publicându-le într-o revistă, pe care  o difuzați tot în România.

Doar că Unirea nu se va face pe paginile revistei Contrafort, prin snobism și eclecticism nu prea  contribui la schimbarea mentalităților sociale. Scrieți vot util? Din cauza ”utilității” votului, pe care o promovați, din cauza ipocriziei analiștilor de curte ce au  modelat opinii publice, de 25 de ani se tot perindă la puterea statului de tip gubernial Republica Moldova escroci,  farisei și hoți. Dumneavoastră, domnule Vitalie Ciobanu, și alții ca dumneavoastră, ați tot îndemnat cetățenii să fie cuminți și să voteze util, ba culoarea verde, acum pe cea galbenă, și tot așa, până la epuizarea culorilor curcubeului.

Eu, Ana Guțu, profesor universitar, din familie de profesori, am învățat românismul nu din cărți, ci de la bunici, de la părinți.  Trei culori și o singură credință:  românească, aceasta este ideea pentru care militez politic, și vă chem și pe dumneavoastră să o faceți asumat, deschis, cu responsabilitate.  Ieșiți din studioul Europei Libere, coborâți de pe paginile revistei Contrafort, mergeți în mase, mergeți prin școli, discutați cu oamenii, militați politic pentru Unire. Aceasta înseamnă angajament intelectual. Restul – e foaie verde pe cale de a se îngălbeni…..

Apocalipsa deja e demult la ea acasă în Republica Moldova. Nici un lider mesianic nu mai ridică din mizerie acest teritoriu! Oamenii pleacă, tineretul fuge, domnule Ciobanu. Vă întrebați de ce au ieșit puțini cetățeni la vot? Stranie întrebare! Miliardul furat e pus pe umerii noștri. Și nu e un secret că tare mulți analiști, formatori de opinie și tehnologi politici s-au înfruptat din el!  Și nu le-a tremurat mână, când au luat salarii groase în plic!

Prin invectivele la adresa unioniștilor, sau, chiar a conservatorilor care l-au votat pe Valeriu Ghilețchi, nu faceți decât să respingeți voturile lor. Adevărata muchie de cuțit, domnule Ciobanu, este conștiința noastră. Ea trebuie să ne ghideze pe calea cea dreaptă – doar Unirea cu Țara este mântuirea noastră. De la înlocuirea pionilor esența noastră ființială nu se schimbă. Doar că lupta devine mai aprigă. Lupta pentru Unirea cu Țara noastră România.

 

 

MULȚUMIM TUTUROR ALEGĂTORILOR! ÎMPREUNĂ LUPTĂM PENTRU UNIRE!

Posted by on
MULȚUMIM  TUTUROR  ALEGĂTORILOR! ÎMPREUNĂ LUPTĂM PENTRU UNIRE!

Stimați cetățeni, cei care m-au susținut în acest scrutin, țin să vă mulțumesc pentru votul Dumneavoastră – este cel mai scump vot, fiindcă este votul pentru Unire. Nu există nimic mai puternic decât votul pentru idee.

Anume acest scrutin a marcat instituționalizarea fără precedent a discursului politic unionist. Am făcut campanie corectă, fără atac la persoane, am promovat opțiunea unionistă cu rigoarea academică ce mă caracterizează. Am cheltuit mijoace modeste spre deosebire de alți concurenți. Respect decizia alegătorilor de a vota util.

În turul doi vom vota cu toții împotriva răului cel mai mare – împotriva omului Moscovei.

După acest scrutin prezidențial lupta pentru înfăptuirea Unirii Republicii Moldova cu România continuă.

Partidul unionist Dreapta îndeamnă toți unioniștii să fie solidari, să se consolideze în jurul echipei partidului Dreapta, începem acțiunile noastre pentru a accede în parlament și a constitui un puternic grup parlamentar al unioniștilor.

Așa să ne ajute Dumnezeu!